Внимание, родители! Забавачките въвеждат нов метод за кандидатстване в София

дете

Суперкомпютър ще анализира данните от местоживеенето на децата, които кандидатстват за детска градина в София, и ще направи прецизно райониране. „То няма да е по административен район, защото понякога детската градина е на десет метра, от местоживеене на детето, но е в другия район и то получава по-малко точки“, обясни за „Телеграф“ зам.-кметът по дигитализация на Столичната община Генчо Керезов. Той уточни, че това вече е направено за първолаците, като районът в системата е около самото училище. Миналата година екипът на направлението по дигитализация в общината е събрал данните „на ръка“. После те са дадени на картиращата компания, която да начертае района, но данните се променят всяка година, а и класирането е субективно.

Бързина
Адресите от предходна година са предсказване кое дете къде е живяло и къде ще кандидатства следващата. „Така ще имаме по-точни и по-актуални данни даже от ГРАО, защото къде се намира детето, не е въпрос на адресна регистрация“, каза още зам.-кметът по дигитализация. След като се съберат адресите, ще се вземат и данни от ЦГМ за трафика и за качеството на въздуха. Първото нещо, което ще се зададе на системата, е изискването 5 минути пеша или с градски транспорт да е отстоянието от дома до детската градина. Това е и основата, на която се гради „умният“ град. Пести се време и замърсяване от трафика. „Със сигурност и класирането ще е по-справедливо“, категоричен е Керезов.

Модел
Идеята е суперкомпютърът на София тех парк да направи калкулациите и да даде препоръка как трябва да изглежда районът около детската градина, като данните си остават в общината.

След като е готов, моделът ще се тества и ще се предложи на Столичния общински съвет за одобрение. Веднъж като се разработи алгоритъмът, следващата година само трябва да се пусне скриптът отново и пак ще има актуално райониране. Ако проработи, ще бъде направен и за училищата, защото вече ще има данни за адресите на 6-годишните и практиката ще заработи и за първолаците. „Ще е много трудна задача, но пък ако се справим, ще отпадне всякакъв субективизъм”, котегоричен е зам.-кметът.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории