Васил Велев скочи на кабинета Петков: Застрашени сме от бюджет на народната любов, гръцки сценарий и фалит

васил велев

Застрашени сме от бюджет на народната любов, гръцки сценарий и фалит, коментира пред дир.бг председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България/АИКБ/ Васил Велев.

„В момента и 200 млн.лв. не можем да вземем с приемлива лихва, а в случай, че не променим нищо, ще се наложи да теглим 16 млрд. лв.“, предупреждава Велев. Той настоява, че най-важното в момента е да има отговорно управление на държавата, което да разработи и приеме бюджет за следващата година.

„Ако обаче няма отговорно управление, то по-добре това да не се прави. Защото просто „ще се счупи държавата“ – тя ще фалира. Виждате, че в резултат на безотговорни и популистки действия на предишното Народно събрание, където всички гледаха напред към предстоящите избори, направиха такъв бюджет и взеха такива решения, които за догодина носят проблеми. Ако нищо не променим, през следващата година ще имаме около 12 млрд. лв. дефицит и ще трябва да изтеглим 16 млрд. лева кредити от пазарите, за да се разплатим по падежиращия дълг, който предстои, и да покрием дефицита“, обяснява председателят на АИКБ. Той уточни, че в момента взимаме заеми, за да раздаваме социални помощи на всички гласоподаватели, а по принцип политическите сили, гледайки към избори, взимат популистки решения и пилеят чужди пари, които не са спечелени.

„Ако няма формирано отговорно управление, по-добре, гледайки към следващите избори, да се удължи сегашният бюджет. И нека да се приемат разходни тавани за първите три месеца на 2023 г., а след следващите избори ново отговорно управление да направи бюджета за следващата година. Това може да се случи след март или дори април месец“, предлага Велев.

По думите му нагласата на бизнеса е този парламент да приеме подготвените изменения и допълнения на закони във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост.

„Голяма част от промените са готови и по тях има консенсус. Но това в светлината на останалите проблеми е малко или много по-скоро рутинна задача. Непременно новото Народно събрание, на най-преден план, трябва да работи за въвеждането на европейския регламент за справяне с високите цени на енергията. От началото на октомври Съветът на Европа прие такъв регламент и въпреки че този нормативен акт действа директно, без нужда от имплементиране в законодателството ни, този регламент има много допуски и неопределености“, изтъкна председателят на АИКБ. Той даде пример с облагането на свръхпечалбите в частния сектор, които не могат да се натоварят с по-голяма данъчна тежест с постановление на Министерски съвет, а това трябва да стане на база на закон.

Другата важна задача за бизнеса е изборът на председател на КЕВР и реформите, свързани с по-добрия бизнес климат, с националните приоритети за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Еврозоната и приемането ни в Шенген. От АИКБ очакват възстановяване на макроикономическата и финансова стабилност, която е силно разклатена.

„Най-приоритетната задача, преди всички останали, е да се предпази България от въвличане във война. Анонсите на някои политически сили са доста спорни в това отношение. Първата грижа и първото решение на Народното събрание бе едва ли не да се изпраща оръжие в Украйна. Решили сме проблема с цените на енергията, решили сме проблема с инфлацията, с доходите на хората през зимата, цените на комуналните услуги и започваме да решаваме световните проблеми. Това е напълно безотговорно и няма как да бъде толерирано“, отбеляза Васил Велев.