Биков с любопитни разкрития от кухнята на парламента: Нещо се случва, когато се излезе на трибуната

тома биков

Ние разбрахме, че Росен Желязков няма как да бъде избран за председател на Народното събрание по някакви ирационални, дребни причини от типа: ние няма да гласуваме за кандидат на ГЕРБ и т.н. След това се появиха предложения за някакво решение, които бяха по-скоро на база джентълменско споразумение. В този момент от “Продължаваме промяната” дадоха пресконференция с която оттеглиха своето предложение.

Колегите от “Продължаваме промяната” съзнателно или не, си бяха поставили за цел да не може да се избере председател на парламента, да се блокира работата и да се омаскари ГЕРБ, заяви пред Дарик Тома Биков от ПП ГЕРБ.

“Всеки ден слушам как Кирил Петков апелира да се сложи точка на прехода, но той най-вероятно не знае от какво към какво е този преход. Той е от тоталитарна система, планова икономика и принадлежност към руската геополитическа зона към представителна демокрация, към пазарна икономика и геополитическо позициониране в рамките на Западната цивилизация.

Точката на този преход се сложи още 2008 година. Сега ние сме в един пост-преходен период, когато системата трябва да се стабилизира, да градира”, каза Биков.

“Стигнали сме до някакъв етап на създаване на едно правителство на националното спасение, защото сме изправени пред много тежки предизвикателства. Политика няма вакуум. След като парламентът не може да управлява волята и властта си, тогава някой друг ще го прави”, заяви той.

“Продължаваме промяната дават заявка, че изобщо не искат да говорят с нас сега. Ако след 3 седмици ни поканят на разговор какво точно ще се промени тогава? Ако ПП са добронамерени, те трябва да се опитват да си оправят щетите, а не да призовават да вземем властта и да се справяме с бомбите, които са заложили.

Икономическата криза няма да отмине от само себе си. С избори очевидно не става. Очевидно няма как някоя от тези партии да спечели пълно мнозинство. На нас започна да ни писва, а какво остава за хората”, отсече Биков.

“Изборът на председател на парламента го приемам като намигане на съдбата, първо защото Вежди Рашидов се оттегли – той не бе част от предишния парламент, а сега зорлем се върна. Той нямаше никакво очакване, че ще стане председател според мен. Той се оказа в центъра на една ситуация, която отиграва доста добре, въпреки че не се е подготвил за това. В това виждам шанс да минем на едно малко по-мащабно ниво, защото Рашидов не се занимава с детайли.

Той не е човек на дребните работи и се надявам, че с неговото чувство за хумор и отношение към живота ще даде малко по-широко скроен вид на тази изключително тясно скроена среда, каквато е българският парламент.

Не може толкова да се мразим помежду си, че да се разминаваме и да не си казваме “Добър ден”. Друг е въпросът, че си казваме “Добър ден” и в интерес на истината по коридорите се говорят по-различни неща, отколкото се говорят публично. Просто нещо се случва, когато се излезе на трибуната”, сподели “от кухнята” Биков.