Енергийният министър каза дали ще има режим на тока през зимата: Защитих българските интереси!

росен христов

„Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох, но ги и защитих.“ Това увери служебният министър на енергетиката Росен Христов пред Би Ти Ви. Твърденията му са в отговор на остри критики на неговия предшественик от коалиционното правителство Александър Николов във връзка с решението на служебния кабинет да отмени постановлението на предишното правителство за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуѝ“.

„В предишното правителство не е имало компетентност по отношение на енергетиката. В последния си ден министър-председателят (Кирил Петков) отиде в АЕЦ „Козлодуй“ и нареди сключването на договор с „Уестингхаус“. В България е решено да се търси доставчик, който не е от Русия, но ядреното гориво на „Уестингхаус“ не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е сключен, но е направен опит да се ограничат всички други възможни доставчици“, коментира Христов.

Енергийният министър добави, че друг основен конкурент е френска компания, която произвежда сходни на касетите, използвани в АЕЦ „Козлодуй“. Според него отменянето на решението на коалиционното правителство ще позволи включването на компании с други оферти в търга за ядрено гориво.

По думите на Росен Христов няма опасност от режим на тока през зимата. Увери, че енергетиката е в добро състояние и за момента няма опасност от пренатоварване на електропреносната мрежа, но уточни, че не е препоръчително много домакинства да сменят начина си на отопление.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории