Само в 7DniSofia.bg

Заделиха 1.4 млн. лв. само за кетъринг за европредседателството ни. Ето какво ще включва

Кетъринг Храна, ядене, празник банкет

1,4 млн. лв. с ДДС – толкова ще струва на бюджета осигуряването на кетъринг за председателството на ЕС от България. В тази сума влиза – по две кафе паузи на ден за участниците във форумите в НДК, обеди на блок маси и работни обеди, коктейл по откриването, който ще се проведе в Народния театър “Иван Вазов” и официални вечери за ръководителите на делегациите, които ще се провеждат в зала “Джон Атанасов” в София Тех Парк, предаде пик.

В сумата влиза доставката и обработката на храната и напитките, при спазване на всички хигиенни изисквания, сервизното обслужване – сервитьори, посуда, маси, столове, покривки и друго, както и цветна декорация. Поръчката за кетъринг е с две обособени позиции.

От Техническата спецификация се разбира, че по обособена позиция №1 “Кафе-паузи, обеди на блок-маси и работни обеди в НДК” се планира изхранването на общо 23 790 души. Това включва – по две кафе-паузи и един обяд на блок-маса на ден – за между 40 и 1000 души, както и работни обеди – за между 14 и 70 души.

Доставчикът трябва да осигури кафе еспресо, както и шварц кафе, безкофеиново кафе, чай, бутилирана минерална вода, домашно приготвени сладки, мъфини и соленки, сметана, захар – кафява и бяла, два вида 100% натурални сокове.

За обедите на блок-маси трябва да има пет вида салати, поне два вида супа, едната от които да е без месо, пет вида ястия (пилешко, риба, свинско, телешко), едно от които да е без месо, поне два вида паста, една от които да е без месо, поне три вида гарнитури.

Хлябът също трябва да е три вида прясно изпечен – бял, черен и пълнозърнест. За работните обеди е предвидено и вино – като 1/3 трябва да е бяло и 2/3 червено, в бутилки от 185 гр., както и минерална вода в стъклени бутилки. 902 917 лв. без ДДС е допустимата максимална цена по тази обособена позиция.

По обособена позиция №2 “Официален коктейл и официални вечери за ръководителите на делегации” бюджетът е значително по-скромен, но и количеството храна и напитки е значително по-малко – 263 500 лв. без ДДС.

Срещу тази сума ще трябва да се осигури коктейл по случай откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, който ще е за около 720 участника и ще се проведе в Народния театър “Иван Вазов”. За него е предвидено бяло и червено вино, както и шампанско. Осем вида студени хапки – със сирена, филе от месо, риба, скариди и зеленчуци, шест вида топли хапки, както и шест вида десерти.

За официалните вечери за ръководителите на делегации на страните-членки на ЕС, които ще се провеждат в София Тех Парк, е предвидено четиристепенно меню.

Във всяка официална вечеря се очаква да взимат участие между 130 и 350 души, а прогнозният брой на участниците в официалните вечери за целия шестмесечен период на председателството се очаква да бъде 2630 души.

Менюто трябва да включва – салата, топло или студено предястие, като трябва да е предвидено и безмесно, основното ястие да е от телешко или агнешко, като трябва да е предвидено и безмесно. Специални изисквания има към десерта – той не трябва да има алкохол, както и да не се топи и “да се яде лесно”. За всеки от гостите на официалните вечери, които ще са за сметка на българското председателство на ЕС е предвидено и по една малка ракия, която обаче няма да е от 50 гр., а от 25 гр.

От документацията се разбира, че според практиката на председателствата на Европейския съюз, български производители на минерална вода, безалкохолни напитки, вина, бира и хранителни продукти, могат да предоставят своя продукция под формата на спонсорство.

В такъв случай, фирмата, която осигурява кетъринга, следва да постави табелка, на която да е налична информация на български и на английски език за вида на продукта и на съответния производител.

Извън кафе-паузите, обедите на блок-маси, работните обеди, официалните вечери на ръководителите на делегации и коктейла по откриването на председателство, останалите разходи на представителите на европейските институции, свързани с изхранването им в България, ще са за тяхна сметка.

В настоящата документация няма информация за кетъринга, който държавата ще осигури за събитията от председателството, които ще се провеждат в резиденция “Бояна”. Това е така, защото разходите за там се осигуряват от Администрацията на Министерския съвет.

Снимка: фейсбук

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.