ИЗВЪНРЕДНО! МВнР предвижда евакуация на дипломатите ни в Украйна, раздаде им бронежилетки

МВнР

Поддържаме непрекъсната връзка със състава на дипломатическото ни представителство в Украйна. Имаме готовност при евентуално по-нататъшно изостряне или невъзможност да се продължи работата на терен с планове за евакуация, заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев на брифинг. Той заяви, че съставът на дипломатическото ни представителство в Украйна наброява 6 души и те са оборудвани с каски и бронежилетки.

„Страната ни категорично осъжда агресията в Украйна,” подчерта той.

Коджабашев каза, че при провеждането на редовното заседание на Съвета на ЕС по външни отношения, основните теми, които са били обсъдени от външните министри са били две – руската агресия в Украйна и отношенията ЕС – Китай. Представител на България е бил министърът на външните работи Николай Милков.

„Той е отбелязал с безпокойство ескалацията на руската агресия, както и хибридните атаки срещу държави членки на ЕС. Информира колегите си за помощта, която българската държава е одобрила да предостави на Украйна, включваща зимни облекла и медицински комплекти за 35 000 ранени украински войници”, посочи Коджабашев. По време на заседанието Милков е подкрепил предоставяне на директна бюджетна подкрепа от страна на ЕК за страните в Западни Балкани по отношение справяне с енергийната криза пред предстоящия тежък зимен сезон.

Заместник-министърът на външните работи даде повече информация по отношение на скорошните събития в съседката ни РСМ.

„С недоумение наблюдаваме как РСМ започва поредна кампания срещу българските организации и това застрашава основните права българските граждани в съседна държава по линия европейската конвенция за правата на човека. Принудени сме да напомним на страната кандидат за членство в ЕС, че в европейската практика законодателните инициативи касаещи правото на сдружаване се водят от стремежа да се улесни, а не затрудни създаването и функционирането на граждански сдружения и организации”, отбеляза Коджабашев. Той посочи, че е крайно неприемливо използването на наратив, което експлоатира теми свързани с фашизъм и антисемитизъм, с цел ограничаване на основни права и влошаване на добросъседски отношения. „Отхвърляме категорично опитите да се наложат селективни едностранни исторически интерпретации”, каза още той и добави, че от това могат да спечелят трети враждебни към ЕС страни.

По отношение на резолюцията, която Нидерландия прие за отказ от присъединяване на България и Румъния в Шенген, от външно министерство посочиха, че продължават да смятат, че страната е изпълнила всички критерии за присъединяване и освен това имаме позиция от експерти на ЕК, че се справяме добре.