Депутатите се захапаха кръвнишки! НС се тресе от скандали. От БСП изреваха: Ние поехме риск!

вигенин

Идва тежка зима, това не са шеги, с които да се забавляваме на гърба на българския народ. Депутатите може да са добре тук, но фактурата в крайна сметка я плащат българските граждани. Това каза в кулоарите на парламента преди старта на пленарното заседание председателстващият НС Вежди Рашидов.

Тук, в парламента, нито е мястото за омраза, нито за забавление. Всичко има една малка граница, мине ли се тя – не е добре. И като зрели хора тук, се надявам малко разумът да заработи. Вчера имаше добра крачка на смирение, те разбраха, че са само народни избраници.

Нека имат позиции, но да не забравят, че са на работа в услуга на хора. Няма смисъл да се ходи отново на тежки и скъпи избори, които пак ще се платят от хората. Не художествена самодейност и домашни истории, препоръча още най-възрастният депутат.

Да се надяваме, че тази сутрин сте поспали малко и сте по-бодри и по-разумни. Вчера отново нямахме резултат, така че ще продължим с процедурните правила. Да открием разискванията по процедура. Това каза Вежди Рашидов на старта на третия ден, в който парламентът се опитва да избере свой председател.

С голямо неудобство ви предлагам да обсъдим процедурните прашила за избиране на председател на 48-ото НС. С неудобство не защото са лоши, не защото има нужда от промяна, а защото все по-малък става шанса да имаме съгласие. Все пак предлагам на вашето внимание проекта за решение за правила за избиране на председател на НС, каза още той.

Вежди Рашидов мина към номинациите и помоли парламентарните групи да номинират своите предложения.

Пръв бе Хамид Хамид от ДПС. В годината има само два дена в които човек не може да свърши своята работа. Това са вчера и уутре, затова нека да си свършим работата днес. С пожелание всеки ден за парламента да е днес предлагам кандидатурата на Йордан Цонев.

След това Възраждане издигна кандидатурата на Цвета Ангелова за шеф на НС. Оттам изразиха надежда, че днес депутатите ще се отнесат сериозно кум мотивите на партията относно кандидатурата.

Георги Свиленски на свой ред номинира от името на БСП Кристиян Вигенин с всичките мотиви, че той отговаря на условията, които вчера депутатите са обсъждал, включително на ПП и „Възраждане“. Той припомни, че Вигенин е бил нееднократно призоваван от депутатите от всички парламентарни групи да поеме управлението на парламента в критични ситуации.

След това думата взе самият Вигенин. Ето какво каза:

„Мисля, че ситуацията е достатъчно сериозна, след два дни на обсъждания, в които кандидатите мълчахме, да кажа няколко думи. На първия ден казаха, че ще ни изгонят със сопи, а на третия ден дори не предизвикваме омраза, а подигравки. Парламентът е на път да се обезсмисли напълно.

И колкото всеки иска да е верен на своите избиратели и да не ги разочарова с подкрепа на кандидат от друга политическа сила или кандидат , който не отговаря съвсем на изискванията, както си го представят, всеки един от нас разказваше на избирателите какви законопроекти ще внесе, какво иска да направи.

Това е свързано не само с това, дали ще има правителство, защото ще има опозиция и правителство. Но дори когато си опозиция може да защитиш своя образ. За да се случи всичко това, парламентът трябва да започне да работи.

Блокажът още на първото заседание работи за тези, които искат да покажат, че парламентът е излишна институция и не е в състояние да работи. На път сме да убием парламента, още по-лошото е, че обезсмисляме себе си. Няма разграничение, всички сме в кюпа. Хората ни мразят и ще започнат да ни презират, на общо основание. За да излезем от това, парламентът трябва да започне да работи и да е полезен за хората.

Усещам, че някои политически групи искат да нямаме парламент, да тръгнем към избори, но можем ли да лишим България от милиардите от Плана за възстановяване.

След изборите ще бъде по-трудно. Може ли да лишим държавата от бюджет, който да компенсира инфлацията, да увеличи доходите. Затова ми се иска също да погледнем към това, какво може председателя на НС. Сигурно в друга ситуация това ще е голяма чест. Това е най-голямата институция в държавата, но ние вече не сме в такава ситуация.

От БСП поехме сериозен политически риск да излъчим кандидатура. Аз персонално поемам риск, защото аз съм човек вече със сериозен парламентарен , политически опит.

Знам какво е да взимаш решения, които не одобряваш, но накрая трябва да си сложиш подписа по тях. Моят подпис би стоял под решения, против които е нашата парламентарна група. Вие ме познавате, знаете, че в критични ситуации съм намирал начин да направя така, че парламентът да стига до решение.

За мен не е важен толкова поста, а какво можеш да направиш на него. Уважавам идеята на Възраждане да няма особен политически и парламентарен опит, но ние сме в ситуация, в която не можем да си позволим това. Ние имаме в най-добрия случай няколко месеца. Затова предлагам да направим така, че председателя и заместниците да работят в консенсус.

Да направим така, че заместник председателите от двете основни парламентарни групи да са винаги отпред, а останалите да се въртят на всяка седмица. С други думи всеки един заместник председател да участва активно в работата на парламента. Това е важно, защото всеки трябва да е съпричастен към това, което се случва.

Решенията по дневния ред. Отворете и вижте правилника какво може председателя. НС определя дневния ред, а председателя само предлага проект. Мога да се ангажирам ,че всяка парламентарна група да вижда своите предложения в първоначалния дневен ред. Ако имаше ясно мнозинство е по-различно, сега трябва да намерим формулата, по която да работим в диалог.

Питаха ме, какво ще правиш , ако бъдеш избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС. В ситуация сме, в която тези неща трябва да останат на заден план. Можем да направим така, че когато става въпрос за България, да се концентрираме върху важните неща. Обръщам се към всичките парламентарни групи за подкрепа. Моето избиране обаче не може да бъде повод за договори за някакви политики. Това гласуване, което предстои, е последното, в което участвам“, каза Вигенин.

„Смятат ни за луди, защото няма как да обясниш на хората, защото незнайно защо блокираш работата на най-важната институция. Съзнавайки колко е тежка ситуацията приех тази номинация. 23 години от политическата ми кариера са минали в тази зала, от страната на депутатите, но понякога трябва да се поеме отговорност, защото аз продължавам да смятам, че парламентът продължава да е това, което е по конституция. Винаги съм защитавал институцията, дори когато е във вреда на моята парламентарна група и разбирания.

Без институцията няма държава. Призовавам ви да помислим и да направим още една крачка. Вчера направихме малка крачка напред. Нека да стане днеска и утре още една малка, защото България я очаква дълъг път, докато излезе от кризата“, каза на свой ред Йордан Цонев, номинирам също за председател на НС.

След това словото от парламентарната трибуна взе Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Не правя изказване за да порицая някого, или да похваля друг. Дори нямаше да вземам думата, защото през последните няколко дни говорихме твърде много, за съгласие, за консенсус. До днес не бяхме говорили за рискове.

Само, че чухме в едно от изказванията щета и риск. В изказването на един от претендентите за гласовете на всички нас, който се опита да се абстрахира от лошия тон в първия ден на избор и заговори за парламентаризма като такъв. От ден първи аз и моите колеги говорим това, само, че вече ми се ще да напомня, че тези, които днес говорят за парламентаризма, аплодираха думи, че парламентът е отвън на улицата. Ние имаме памет за тези неща.

Какво друго ни каза Вигенин. Щетите и рисковете, които биха се поели и кое е по-голям риск. Още един ден ли България да има блокирана законодателна власт или оценката за щетата, за риска, която той поема с евентуалната подкрепа на две партии в българското НС. Извинявам се, но над 600 000.

Знаете какво е това. Бро на българските граждани, които са посочили ГЕРБ СДС за първа политическа сила на последните избори. Без д адвокатствам на няколко, че малко над 300 000 са посочили другата нарочена за риск партия. Това са почти един милион.

Почти един милион българи ли са щета или риск. Извинявайте, мислех, че до днес всички сме с убеждението, че никой не трябва да обижда избирателите на другите партии. Никой да не си позволи да говори за исторически компромиси, цени, щети рискове. Не плащаме ли висока цена на това, че ние 3 дни нямаме едно възможно решение?

Не го ли правят тези хора, които подкрепиха своята партия? А какво правят хората, които казаха , че не подкрепят никого. Как ще ги променим. Че това с зачерква една или друга група хора, зачеркват се българи.

Говори се за щета или риск. Всеки има право да предлага кандидат. Затова, в дух на конструктивизъм, разум, мъдрост, консенсус предлагахме всякакви възможности, решения , отстъпки. Не искате в духа на конституцията да е първата спечелила.

Българите казват, че те са победителите, а вие казвате те са щета, риск, токсични са. Продължавате ли да говорите това? Нямали сме право. Да спечелим изборите, а вие да поставяте условията. Добре. Росен Желязков беше оттеглен, за да има възможност за разговори, за търсене на консенсус.

Поздравих ви, че оттеглихте и Минчев. Съгласихме се на екстравагантното предложение, но право необосновано и невъзможно – ротация и всичко останало. И това приехме, за да вървим напред. Водихме разговори, разговори, разговори. В кабинети на председателя, публично в залата.

Предложихме ви да изберем най-възрастния в духа на Конституцията със заместници от всяка група, за да има шанс за решения, работещ парламент.

И това не желаете. И след всичко това днес да сме отново с изходна позиция и да се говори, че много се рискува, че над 600 000 формално избрали тези, които представляваме ГЕРБ СДС, да кажете, че това е риск. Вигенин, не се притеснявайте, ние няам да ви изложим на излишни рискове“, каза Атанасова.

„Изходът от тази ситуация е само един. Трябва да намерим човек, за който 121 от хората в тази зала да може да натиснат „за“. Гласуването с против и въздържал се не дава решение. Затова призовавам, ако няма кандидат за който да гласувате за, предложете такъв“, каза на свой ред Асен Василев.

„Аз пък смятам, че пътят е компромис“, каза Вежди Рашидов и пристъпи към проверка на кворума.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории