Ало измамник вкара баба в списък на брутални престъпници, убедили я да участва в ,,акция“

телефонна измама

Седемдесет и осемгодишна жена е станала жертва на телефонна измама вчера в Силистра, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Първоначалното обаждане постъпило на стационарния ѝ телефон от друга жена, съобщаваща, че е от полицията. Разговорът бил прехвърлен на мним комисар, който обяснил, че жената е в списък на „брутални престъпници“ и настоял да прибере във фризера всички пари и ценности, с които разполага, за да не бъде ограбена. Жената събрала наличните в жилището свои, на дъщеря си и на внук си пари, възлизащи на 9000 лева. Междувременно измамниците поискали мобилния ѝ номер, за да направляват по-нататъшните ѝ действия, като настояли стационарният телефон да остане отворен, възпрепятствайки всяка друга връзка с нея. Успели да я убедят, че с нейна помощ ще успеят да хванат престъпниците и получили съгласието ѝ да участва в „полицейската акция“. Дори помахала от балкона, за да локализират мястото на „операцията“. Жената, изпълнявайки указанията, хвърлила от осмия етаж пакет с 9000 лева. По-късно през деня, когато дъщеря ѝ се прибрала вкъщи, станало ясно, че е измамена. В РУ-Силистра по случая е образувано досъдебно производство, предприети са оперативно-издирвателни действия.

Активизират се опитите за телефонни измами в района на Силистра, предупреждават от криминална полиция. В шест от случаите престъпленията са предотвратени след бърза и професионална реакция на полицията. Първоначалните обаждания са постъпили само на стационарни телефони на възрастни хора, като е приложен сценарият за участие в полицейска операция.