Шок в парламента! Всички отрязаха Киро и Асен, депутатите им се мотаят в кулоарите

асен василев кирил петков георги свиленски

Кирил Петков и Асен се опитват да влязат в ролята на спасители в невиждания хаос в парламента. Те поканиха на публични консултации лидерите на другите партии в зала „Запад“ на Народното събрание, предава ПИК.

Към момента в залата, обявена за сбирки, има само медии. По коридорите се движат членове на ДБ и ПП, но никой не влиза:

Ицо Хазарта заяви, че в момента ПП са на председателски съвет. Около 12.20 ч председателският съвет приключи, но щял да продължи отново след около час.

От стълбите на зала „Запад“ слязоха депутати от ГЕРБ и Румен Христов от СДС.

Българското общество ясно вижда, че трябва да седнем открито и да градим консенсус или няма да се случи нищо. Задкулисните договорки са толкова токсични, че ПП не може да си позволи това да се случи без прозрачност, каза в залата Кирил Петков.

Видя се от трибуната, че само лозунги не водят до конструктивен диалог. Ние решихме да не издигаме председател и следващата ни стъпка е поканата към всички за прозрачна дискусия. Единственият път за България напред е да не ни е страх. Фактът нашите колеги да не са тук, надявам се, че има преосмисляне. Лозунги от трибуната не помагат, заяви Петков.

Очевидно всичко е блокирано. Задкулисните договорки не могат да бъдат решение, каза Асен Василев. По думите му начинът да се намери решение е да се говори пред очите на българския народ. Какъв председател искаме? Някой, който има опит? Някой, който има високо обществено доверие, за да не бъде атакуван? Да има процес, в който партиите да не издигат свои кандидати, а да кажат хора от други групи, кой отговаря на тези критерии, посочи Василев.

Не бива да си говорим през трибунки и медии. Видя се, че процесът в зала не произведе резултат, явно трябва нов подход, заяви той.

Ние оттеглихме нашия кандидат, но въпреки това никой от останалите кандидати успя да събере Мнозинство, очевидно задкулисни договорки не работят, посочи Василев.

Да кажем качествата и всяка партия да номинира от редиците на другите, поиска Василев.

Доверието в НС е спаднало, защото отвън всички тези хора казват, че са ни избрали да решаваме проблеми, каза Кирил Петков. Ние реално говорим как оттук-нататък това НС да решама истинските проблеми и да има реално говорене за тежките задачи, заяви той.

Първо трябва да видим какъв човек искаме и след това да посочваме, заяви Василев.

За да се излезе от конституционната криза, трябва да започне разговор, посочва той.

Ние сме в безпрецедентна ситуация, която никога не се е случвала и трябва всяка сила да изезе и да каже какво правим, за да излезем от тази ситуация. Разделителните линии са толкова големи, че никой не влиза в диалог. Когато той е открит, започва да става по-лесно, каза Петков.

В момента лидираме една безпрецедентна ситуация, с надеждата да излезем от нея, допълни той.

В лидерски формат, в койт могат да се вземат решения, има вероятност този процес да се развие, а не да се разгърне като скандалджийски монолози, заяви Василев.