Нинова приспа депутатите с речта си, успя да жегне Румен Радев: Г-н президент, тогава вие казахте…

корнелия нинова

Корнелия Нинова прочете декларацията на коалиция „БСП за България“ от трибуната на Народното събрание (НС). В нея лидерът на БСП подчерта, че основните въпроси, които стоят пред страната ни, са от компетенциите на депутатите като членове на институция, а не като партийни представители.

„И днес не партиите, а ние институциите трябва да дадем отговор можем ли да се справим с кризите, можем ли да осигурим хоризонт за развитие, а на народа сигурност и добруване. Това е институционален въпрос, а не толкова тясно партиен. Можем, ако всяка власт поеме отговорност“, заяви тя.

БСП откри четири важни приоритета, които очакват вниманието на народните представители.

„Първо – благосъстоянието на българския народ. Второ – финансова стабилност и развитие на икономиката. Трето – безкомпромисна борба с корупцията. И четвърто – гарантиране на мир за българския народ и защита на неговото достойнство“, заяви от парламентарната трибуна Нинова.

Тя изброи и бързи решения на кризите, които предлагат от столетницата: „Таван на цените, увеличение на доходите, подкрепа на държавата за енергийно бедните, работещи бедни, млади семейства, възрастни хора. Внасяме законопроекти за две тарифи, „енергийно бедни” като понятие, таван на цени на ток, парно, вода и газ, увеличение на минималната работна заплата на 850 лв., необлагаем минимум в рамките на прага на бедност от 504 лв., освобождаване на млади, до 26 години, от данък върху първите им доходи, майчинството да бъде равно на минималната работна заплата, безплатни лекарства за деца до 14 години и безплатни учебници за ученици, преизчисляване на пенсиите“.

Нинова заяви, че обвързването на образованието с икономиката е важна тема, която отново ще поставят в пленарната зала. Друго перо, което тя коментира, беше здравеопазването. По думите й не трябва то да бъде водено от търговията. От БСП твърдят, че достъпът до здравни услуги трябва да е безплатен за всички здравноосигурени лица.

„Корупцията е голямото зло за България“, алармира лидерът на столетницата.

Нинова цитира думи на президента Радев от 2020 година.

„Тогава, г-н президент, вие казахте: „Тези с пълните чекмеджета да извикат на разговори в парламента тези с празните чекмеджета и да видим дали ще се разберат“. Няма как да стане“, заключи тя.