Вулгарна обида: Руски хакери взеха на прицел главния прокурор Иван Гешев

Иван-Гешев-1

Руската хакерска група KillNet, която в събота започна атака на сайтовете на редица държавни институции, набеляза като своя персонална мишена – обвинител №1 Иван Гешев, предава Марица.

Това става ясно от публикации в Телеграм-канала на хакерската група. Хакерът с никнейм KillMilk, сочен за един от лидеририте на хакерската група, е публикувал персонално послание срещу главния прокурор на Република България Иван Гешев, става ясно още от публикацията в Телеграм.

По адрес на българския главен прокурор се отправят и множество обидни послания.

В събота, часове след масираната DDoS атака, засегнала сайтовете на български държавни институции, главният прокурор Иван Гешев съобщи пред журналисти в Кюстендил, че атаката е дело на руски хакери, като още тогава стана ясно и местонахождението на един от тях – руският град Магнитогорск.

В неделя от държавното обвинение съобщиха, че благодарение на специален софтуер, вече са установили точното местонахождение и самоличността на един от авторите на хакерската атака. От прокуратурата заявиха, че ще отправят и официално искане до руските власти за предаване на извършителя на злонамерената кибер-атака. В понеделник от Софийска градска прокуратура допълниха, че зад мащабната DDoS атака на български интернет сайтове, стоят още около 150 руснаци, чиято самоличност и местонахождение е в процес на изясняване.

Няколко часа по-късно от KillNet отправят недвусмислено послание срещу ръководителя на българската прокуратура, с което превръщат Иван Гешев в мишена на Русия.