Радев с извънредна вест за бъдещето на новия кабинет: Нека чуя вижданията на партиите!

румен радев

„Нека първо се сформират парламентарните групи и от там, разбира се, ще притъпим към консултации, както е по Конституция. Да чуя вижданията на партиите и по този въпрос, за модернизация и за генериране на съвременна отбранителна способност“.

Това обяви президентът Румен Радев на въпрос кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство.

„След 4 Консултативна съвета по национална сигурност, посветени на ускоряване на модернизацията, да напомня, че няма място за повече оправдания да отлагане на модернизацията.

От три десетилетия българските политици реформират българската армия по своите конюнктурни съображения, резултатът го знаем.

Драстични съкращения, липса на финансиране, липса на ново въоръжение, ограничена оперативна съвместимост и дефицит на способности“, заяви Румен Радев след официалната церемония на която Италия стана рамкова държава за бойната група на НАТО у нас.

„Буксуването на модернизацията на българските въоръжени сили е преди всичко в резултат на прекъснатият през годините отлагане и отхвърляне на множеството програми и проекти за модернизацията, което разработваше през цялото време и продължава да разработва висшето военно ръководство.

То е резултат на системното погазване на военната експертиза на хора, облечени във власт. Затова и домогванията до властта в България трябва да изключват некомпетентността и лъжата, която някои хора непрекъснато разпространяват.

Същите участваха в няколко правителства, в няколко народни събрания. Същите спъваха години наред модернизацията, не въведоха никакво ново въоръжение, сега същите бързат да предоставят въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и по този начин бързат да ни лишат и от това, което имаме в момента. Ето това е недостойна позиция“, заяви Радев.

„Трябва да е ясно, че предоставянето на въоръжения от българската армия за Украйна в момента, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита от способности, за дълъг период във време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност, не само на север от нас, а и на Балканите“, заяви Радев.

„Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, веднага ще получим подарък натовско въоръжение, издава опасна наивност или тежка некомпетентност. Това са сложни процеси, които ще отнемат години и ние за всичко това ще трябва да си платим“, заяви Радев.