„Килнет“ с нова закана след хакерската атака към български институции: Това е предупреждение…

сайт компютър хакер

България ще поиска екстрадирането на хакера, атакувал през уикенда български сайтове. Вече е ясна неговата самоличност и точният му адрес, който е на територията на Руската федерация, предава novini.bg

При хакерска атака, която опита да срине редица уеб сайтове у нас, теч на лични данни не е отчетен, уверяват институциите. Сред атакуваните сайтове бяха тези на Президентството, Министерския съвет, МВР, Министерството на отбраната и Националната агенция за приходите. Сайтът на летище Бургас също временно е бил недостъпен. Няма данни за опити за източване на чувствителна информация. По случая е образувано досъдебно производство.

„Разследването беше възложено на Националната следствена служба, в новия отдел „Киберпрестъпления“, които имат сериозна експертиза в разследването на киберпрестъпността“, заяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Проверяват се над 150 лица от руската групата „Килнет“, която се афишира като автор на атаката.

„Беше установена самоличността на едно лице, в момента колегите проверяват още близо 150 лица, за които ще бъде устнавено дали са съпричастни към кибератаката“, уточни Петрова.

Прокуратурата ще иска екстрадицията на руския гражданин, за когото се предполага, че е конкретният извършител на хакерската атака от събота. Ако руските власти не изпълнят искането за екстрадиция, разследването срещу заподозрения ще се води задочно.

Според експерти целта на хакерската атака е била да създаде хаос и да блокира нормалното функциониране на публични институции.

„Няма информация за изтекли лични данни, а в случая става въпрос за атака, целяща да създаде в сайта усещане, че много хора искат да го посетят и така блокират достъпа до сайта. Истината в информационната сигурност е, че нито една система не е напълно защитена“, коментира доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация „Право и Интернет“.

Експертите по киберсигурност съветват да бъдем много внимателни на кого какви данни предоставяме в интернет. Единственият резултат от атаката е затрудненият сайт до сайтовете. В Телеграм канала на групата „Килнет“ пише, че тази атака е била предупреждение.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории