Само в 7DniSofia.bg

КОШМАР! Руснаци хакнаха страниците на президента, Министерския съвет и куп министерства

сайт компютър хакер

Сайтовете на редица министерства и президентството бяха атакувани от хакери днес, като групата зад опита се представя за руската KILLNET. Атаката е била овладяна, а ГДБОП и прокуратурата проверяват случая.

За хакерската атака се разбра преди обяд от съобщения в социалните мрежи, но първоначално институциите запазиха мълчание. Сред блокираните сайтове бяха тези на президентската институция, Министерския съвет и редица министерства. По-късно от администрацията на президента потвърдиха за атаката и предупредиха, че са възможни затруднения с достъпа до сайта.

След медийните публикации, от Софийска градска прокуратура съобщиха, че са се самосезирали и са възложили проверка на ДАНС и ГДБОП. Атаката е била от типа DDoS-разпределителна атака за отказ от услуга, посочват оттам. След приключването на проверката материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство, уточняват от държавното обвинение.

Последната голяма хакерска атака срещу България засегна работата на „Български пощи“, припомня segabg.com. Тогава се създаде тотален хаос с изплащането на хиляди пенсии, движението на пратки и други услуги. Отстраняването на пораженията отне седмици и предизвика нов дебат доколко защитени са българските институции и служби от такива посегателства. За тази атака също се предполагаше, че е с руски източник, тъй като вирусът бе програмиран да заобикаля само руски сайтове.