Катастрофално! Догодина теглим нов рекорден дълг и затъваме с милиарди. Ситуацията ще се влоши

пари

Близкото бъдеще на България не само, че не е розово, а направо си е катастрофално. След пагубното управление на „Продължаваме промяната“ и четворната коалиция, кошмарни месеци очакват страната ни.

Прогнозата направи финансистът и бивш депутат Георги Кадиев. Експертът посочи в цифри какво ни завеща кабинетът на харвардите.

„Ако правилно се ориентирам. 2.6 млрд. лева авансови вноски по Плана за възстановяване, плюс 1 млрд. лева по програмата SURE на ЕК няма да дойдат тази година, а са заложени в бюджета. Отделно МФ трябва да издаде още 2 млрд. лв. дълг до края на годината, а лихвите хвърчат.

Отделно няма осигурени 2.4 млрд. лв. за компенсации за бизнеса през четвъртото тримесечие

Отделно приетите вече по разни закони политики през 2022 г. ще струват още разходи от 5.5 млрд. лв. в 2023, от тях 3.6 млрд. лв. за пенсии, които увеличиха сега с актуализацията на бюджета.

През 2023 ще трябва да теглим не 10.3 млрд. лв. дълг, както тази година, а над 15 млрд.лв. Бюджетният дефицит за 2023 ще надмине 6%, и то ако имаме ръст на БВП от поне 2% и висока инфлация. Ако ръстът или инфлацията са по-ниски, приходите в бюджета ще са по-ниски, съответно по голям дефицит, който ще трябва да финансираме с още повече дълг.

Отделно политиците обещават още пенсии, заплати, замразени цени и самолети. Вече сме в спиралата надолу.

Нещата ще се влошат много рязко, ако не се вземат мерки сега. И те ще са неприятни и болезнени. Но чакането е още по-лош вариант“, предупреди Кадиев в социалната мрежа.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории