На бизнеса му прекипя. Влиза в парламента, инициира срещи с партиите: Дневният ред се разминава

васил велев

На бизнеса вече му прекипя от липсата на правителство и безхаберното отношение на партиите към съставянето му. Затова влиза в парламента за среща с групите на НС.

Бизнесът ще инициира срещи с партиите в парламента следващата седмица. Първата вече е ясна – тя е с партията „Български възход” на Стефан Янев и ще се състои в понеделник. Това обясни в предаването „Твоят ден” Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.

„Има служебен кабинет, който се справя не лошо, със сигурност по-добре от предишния. Това пролича в енергетиката. Очевидно дневният ред на политиците се разминава с дневния ред на гражданите, на бизнеса, на домакинствата. Затова ще инициираме срещи с парламентарните групи”, каза Велев.

Той припомни, че на 6 октомври Съветът на Европа прие регламент относно спешна намеса за справяне с високите цени на електроенергия.

„Всякакви глупави лозунги, че бизнесът трябва да се приспособи към високите цени на енергия очевидно са неуместни. Даже Европейския съвет разбра, че това означава бизнесът да се изнася от Европа”, коментира Велев. „Мярката, която имаме до края на годината, следва да бъде удължена до средата на следващата и надградена, а не влошена”, каза Велев.

Той припомни, че на бизнесът вече отхвърли идеите на Министерството на енергетиката. „До вторник трябва да дадем нашите предложения. А те са българските потребители да имат конкурентни цени на електроенергията с потребителите в ЕС. Говорим и за газа. За електроенергията това е лесно достижимо, ако не се опитваме да задържим свръхприходи в енергетиката, за до може някои хора да си ги напълнят по джобовете”, каза Велев.