Само в 7DniSofia.bg

ИСКРИ! Тенчо Тенев отговори на обвиненията на Демерджиев: Докладвал съм Семерджиев!

тенчо тенев

Георги Семерджиев е бил спиран на два пъти за нарушения от служители на ‘Пътна полиция“ за периода от 2014 до 2019 година. И в двата случая материалите са предадени на прокуратурата. Това заяви в ефира на „Здравей, България” бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев, коментирайки думите на Иван Демерджиев, че като началник не е оказал достатъчен контрол над служителите си по случая „Семерджиев”.

„МВР е йерархична структура, в която на различни нива се контролира работата на служителите. Когато има такъв проблем има преки началници, които отговарят за действията на тези служители. Затова не съм съгласен с изявленията на вътрешния министър“, подчерта Тенев.

Бившият началник на КАТ-София даде и подробности за случаите, в които Семерджиев е залавян от служители на „Пътна полиция“.

„От 2011 до 2013 година Семерджиев е спиран много пъти от служители на Пътна полиция да кара автомобил без книжка. Защо тогава – в този период, не му е предявено обвинение и материалите не са изпратени в прокуратурата. Попитайте министъра кой е бил началник на отдел „Пътна полиция”? Не съм бил аз. От 2014 до 2019 година началник на този отдел бях аз. През 2014 година изпратихме материали на прокуратурата. Наши служители са му писали актове за шофиране без книжка. През 2016 година също има изпратени материали на обвинението за същите провинения”, посочи бившият шеф на КАТ-София.

От 2019 до 2021 година Тенев не е бил началник на отдел „Пътна полиция”. „Дойдох начело през октомври 2021 година. Ретроспекцията на случая е, че наши служители са спирали в този период Семерджиев, но той е показал свидетелство за управление от Швейцария. Свидетелството се вижда валидно на пътя със съответните стикери. Става въпрос за последното спиране, малко преди инцидента на булевард „Черни връх”. Колеги от 7-мо РУ подават сигнал със стоп палка, водачът не спира, започва преследване. След като го спират, е извикан патрул на „Пътна полиция”, който да го тества за алкохол и наркотици, защото колегите разполагат с уреди за извършването на тази проверка”, обясни Тенев.

„Когато колегите отиват на място, той показва документи за управление от Швейцарската конфедерация. При изпробване за алкохол и наркотици – водачът се оказва с положителен тест за дрога. За алкохол не. Когато колегите започват да оформят документите за нарушението – водачът отива до автомобила си, след което бяга”, допълни бившият шеф на КАТ-София.

По думите му неговите служители в рапорта са посочили, че са посъветвали полицаите от 7-мо РУ да поставят на Семерджиев белезници, за да „не стане някакъв фал”. „След това започват да пишат докладна записка, но виждат че настава суматоха. Виждат, че водачът се качва в автомобила и побягва в неизвестна посока. Колегите от 7-мо РУ са тръгнали да го гонят, но не са го хванали. Не мога да кажа защо не са му сложени белезници. Чел съм само докладната на моите служители. На място е имало 5-6 души. Двама служители на „Пътна полиция” и още 4-5 колеги от 7-мо РУ. Два автопатруала мисля че са били. Не обвинявам колегите. Нещо се е случило”, категоричен е Тенев.