От ДеБъ размахаха пръст срещу БСП, поставиха им ултиматум: Разговори ще има, само ако осъдите това!

божидар божанов

Избраният за депутат от „Демократична България“ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов гостува в „Здравей, България“.

Той коментира предложението на ДБ посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова да не присъства на тържественото откриване на новия парламент.

Партиите решават ще присъства ли Митрофанова на откриването на 48-ото НС.

С предложението бяха съгласни от „Продължаваме Промяната“ и от ГЕРБ. Бившият министър на електронното управление обаче обяви, че „Демократична България“ няма проблем да гласува в синхрон с ГЕРБ-СДС по общи теми.

Не скри, че това се е случвало и в рамките на предишния парламент. Въпреки това, според Божанов първият проучвателен мандат изглежда невъзможен.

Партиите в НС – в остър спор за присъствието на Митрофанова на първото заседание

„Институцията Народно събрание преценява кого да покани. Русия е обявила България за вражеска страна. Това само по себе си е достатъчен аргумент. Русия е страна агресор, Русия е изключена от Съвета на Европа. Има достатъчно много институционални аргументи тя да не бъде поканена“, заяви Божанов.

„Нямаме цел да участваме на всяка цена в правителство“, категорично обяви Божанов, но подчерта, че ако третият мандат бъде връчен на ДБ, те ще опитат да съставят правителство.

Попитан дали биха поканили в евентуална коалиция БСП, той отговори:

„Това е твърде хипотетично. БСП, ако изразят ясна позиция за войната в Украйна, ако осъдят агресията на Русия, има поле за разговор“.