Нова измама! От прокуратурата бият аларма: Не позволявайте да снимат личните ви карти

лична карта

Не позволявайте да снимат лицата и личните ви карти за нищо на света, дори това да са ваши близки приятели. Това е изводът от последният случай на онлайн измама с кражба на самоличност, оповестена от Районна прокуратура в Пловдив, пише Plovdiv24.bg.

Измамените са позволили на обвинените, които са били техни добри дългогодишни приятели, да им снимат лицата, правили са им клипчета, снимали са им и личните карти, под предлог, че ще им правят колажи, карикатури.

В последствие с тези техни данни те кандидатстват за онлайн кредити в различни банкови институции, като успяват да изтеглят с фалшивите профили кредити на обща стойност 90 000 лева. Правят пощенски кутии на името на пострадалите, отварят им и банкови сметки. И след като имат личните им данни, кандидатстват в банките.

Кредитите са на името на пострадалите. Имат паролите на профилите, които са създали и успяват да прехвърлят тези пари в свои сметки и да ги изтеглят.

Заместник – районният прокурор Атанас Илиев обясни, че след като се изпратят снимките на лицата, конкретна фирма изработва лицево разпознаване, което се изисква при онлайн заявяване и теглене на кредити.

„Цялата тази процедура в банките предстои да я изследваме по делото, за да може, ако се установи някакъв пропуск и ако има още нещо, което може да се направи по сигурността на тези операции, да се направи“, каза Илиев.

Той дори заговори за налагането на евентуални законодателни промени. „Защото иначе, ако ви снимат и данните от личната ви карта е известна някому, той може спокойно да изтегли кредит от ваше име и след това да го усвои“.

„С особен интерес ще разследваме този механизъм, за да видим как това се извършва изцяло онлайн“, каза и районният прокурор Чавдар Грошев. Той добави, че мъжът е успял да изтегли три кредита по 20 000 лева по този начин, а жената – малко над 17 000 лева.

Засега няма данни по делото за намесени банкови служители, но вероятно, в стремежа си да отпускат повече кредити, банките занижават контрола и това в бъдеше може да предизвика огромни проблеми.

Отпускат се онлайн големи кредити, без лицето да се е явило да подпише документи, всичко е онлайн“, каза още Чавдар Грошев.