Само в 7DniSofia.bg

АЛАРМА! Страшен грипен сезон очакват тази зима специалистите, зоват за поставяне на ваксини

доц. ангел кунчев

Тази година забелязахме, че в Южното полукълбо, специално в Австралия, Нова Зеландия, се отчете доста сериозен грипен сезон през нашите летни месеци, които са техните зимни месеци. Отчете се грипен сезон, който започна доста по-рано и беше доста интензивен. Сравним с грипния сезон 2017-2018 година. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да предупреждават, че има вероятност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен“. Това съобщи д-р Валери Цеков на брифинг. Здравните власти се събраха за да дадат повече информация за обстановката с пандемията от COVID-19 и предстоящата грипна вълна. Участие взеха главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, проф. д-р Нели Корсун, д-р Николай Брънзалов зам.-председател на УС на БЛС и д-р Валери Цеков.

„Колко сериозен ще бъде той, ние не можем да кажем със сигурност, но това което видяхме в Южното полукълбо означава, че е много вероятно той да бъде един обичаен грипен сезон с доста висока интензивност на заболяванията“, добави д-р Цеков.

Доцент Ангел Кунчев призова за поставяне на противогрипна ваксина и посочи, че есенния сезон е най-подходящото време за това. Той успокои, че ситуацията в Бъгария за момента е спокойна. Обикновено гривпния сезон започва през ноември, декември бройката се увеличава, а януари е неговият пик.