Мрачен Витанов заговори за черни чували и заяви: Добрите новини за COVID-19 свършват

проф. николай витанов

Прогнозирах ви, че добрите новини полека ще започнат да привършват. Очакваното повишение идва. Но хомеостазисът държи все още. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000. Прогнозата беше – до изборите и 10-на дни след тях. Нали така беше.

Гледайте. То десетина дни от изборите са тия дни докъм края на седмицата, написа математикът от БАН проф. Николай Витанов на стената си във фейсбук.

Проф. Николай Витанов е категоричен в това, че идва есенно–зимната вълна. Очаква се заболеваемостта полека да върви нагоре.

Относно местата в болниците, Витанов съобщи следното:

„Намираме се в сценарий Празни болници, ден 89. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 100 дни. Тоест – и през октомври болниците няма да се напълнят. Гледайте, дали ще стане така.

14-дневната заболеваемост днес е 145.86 на 100 000. Върви се нагоре точно според очакванията. Почна бавния стадий на повишение, с който идва есенно – зимната вълна. Полегата вълна, да се свети имета на юрдеците и ганьовците.

Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано, но ще поддаде и ще бъде заменен с друг, свързан с функциониране на системата в режим на повишаване на заболеваемостта и заболеваемост над 150 на 100 000.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.“

Проверка на ситуацията с пандемията днес:

„Общата обстановка – Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 193 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Сметките показват, че дифузното разпространение няма да пламне и 200 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Толкова добре бе направена сметката тогава, че лятната вълница не успя да запали дифузното разпространение. Писах ви предния път, че лятната вълница поограничи базата за нарастване на есенно-зимната вълна. Сега вече знаете и повече по въпроса.

Базовото репродуктивно число – днес е 1.37. Над 1.00 е. Обхватът на заразата се разширява. Даже е над 1.3. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число над 1 – Ганьо – ефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 0

дни с число над 1.00 : 2

Точно според очакванията, ефективността на Ганьо расте. Давай Ганьо, планът „Мориарти“ разчита на тебе. Ограничавай базата за висока есенно-зимна вълна. Псувай си и на воля. Това е добре за психическото състояние.“, пише професорът.

„Проверката за суперпожар – няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение:

За страната – 0.26

София-град – 0.36

Пловдив – 0.22

Бургас – 0.20

Варна – 0.17

По южните граници

Благоевград – 0.16

Кърджали – 0.06

Смолян – 0.19

Хасково – 0.21

Ямбол – 0.27

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение – 1.00

2. Над 1.00 – дифузно разпространение

3. Под 1.00 – дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс почнаха леко да растат. Това означава, че клъстерното разпространение започва полека да се разширява. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение. За страната, индексът е 4 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното започва полека да се засилва, но още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“.“, пише още Витанов.

Проф. Никола Витанов отбелязва, че планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено.

„Вече 193 дни. Прогноза я знаете – ще издържи 200 дни. Гледайте, дали ще стане така. Като гледате полегата вълна и знаете за плана „Мориарти“ не се съмнявате, че ще издържи 200 дни, нали така.“, добавя той.

Проверка на смъртността

„Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността през първата половина на октомври ще е ниска, но се очаква да се появят дни с двуцифрено число починали през октомври. Ето, появи се такъв ден. Няма да има масово използване на черни чували. Няма да има движение на камиони с ковчези. Но внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Това напомняне не се отнася за Ганьо. Той е безсмъртен.“

Заключение от проверката

„И днес, 193 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Индексите обаче спряха да падат. Прогнозата я знаете – и през октомври, болниците няма да се напълнят. Хомеостазисът държи, но вечният и безсмъртнен балкански юнак работи, за да го скапе. Сметките показват, че ще успее и то точно в предписания срок.“, съобщи Витанов.

Ето какво обясни професорът за картата на риска:

„Все още ситуацията е относително добре. Издайнически Монтана е оцветена в червено. Там се очаква преминаване от Етап 0 на Етап 1 от плана на МЗ за борба с пандемията. Но и там положението все още е доста добро за средата на октомври. Вълната е полегата. В големите градове и в градовете покрай София внимавайте повечко и толкоз. По-възрастните хора, може да си сложите и по един бустер за по сигурно. Ако желаете.“

Витанов не пропусна да пожелае здраве и успехи – „И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.“, заключи той.