Скандалът се разгаря! От ЦИК излязоха с данни, отвърнаха на Бойко Борисов за машините

бойко борисов

От ЦИК излязоха с официални данни след като по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов намекна, че може да е имало манипулация на изборите, посредством машините за гласуване.

Ето отговора от Централната избирателна комисия:

Във връзка с медийно оповестено искане да се предостави кодът на софтуера на машините за гласуване, Централната избирателна комисия информира, че това е направено още преди провеждането на изборите за народни представители.

Със свое Решение № 1389-НС от 5 септември 2022 г., ЦИК определи реда за участие на представители на регистрираните за участие в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. партии, коалиции и инициативни комитети, на български неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели, и на Българската академия на науките, в процеса на удостоверяване по чл. 213а ИК.

За достъп до изходния код на машините са регистрирани от ЦИК представители на партии и коалиции, видно от публичния регистър на ЦИК на https://www.cik.bg/bg/ns02.10.2022/registers/validation

Въз основа на решението на ЦИК, на 28.09.2022 г. Министерство на електронното управление е осигурило достъп до изходния код на машините за гласуване на представителите на политическите партии, които са регистрирани в публичния регистър на ЦИК.

Процедурата е извършена при спазване на изискванията и правилата, определени от Министерство на електронното управление, които са публикувани на интернет страницата на МЕУ.