Експерти разплакаха шофьорите: Идва нова драма с горивата. Зимата цените ще са дебели

бензиностанция

Радостта на родните шофьори от поевтиняването на горивата е напът да помръкне, вещаят експертите. Международните новини и намерението на ОПЕК+ да намали дневния добив на петрол с 2 милиона барела ще се отразят и на нашия пазар, макар и с леко забавяне. Това е най-рязкото намаление на добива от 2020 година насам. В допълнение от 5 декември влиза в сила ембаргото върху внос на руски петрол в ЕС, а на руски нефтопродукти – от 5 февруари 2023 г.

Междувременно държавната помощ от 25 ст. на литър за скъпите горива може да приключи доста по-рано от предвиденото. В момента държавата изплаща по около 1 милион лева на ден за компенсация на шофьорите, а по програмата са предвидени само 150 милиона. Още при встъпването си в длъжност служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева предупреди, че парите могат да свършат през ноември.

Така голямото пътуване по Коледа и Нова година пак ще е на дебели цени, както беше и през лятото. Пиковите стойности на горивата бяха регистрирани в средата на юли, когато повечето българи се отправят на ваканции.

Добрата новина е, че в момента купуваме най-масовия бензин А95 на цена отпреди войната. В страната горивото се продава средно за 2.96 лева, а в Пловдивско е още по-евтино – около 2.92 лв./л. След държавната отстъпка от 25 ст. цената пада на 2.67 лева. Толкова струваше А95 в края на февруари, когато Русия нахлу в Украйна.

След юли месец цената на А95 върви с по-малко, но надолу. Поевтиняването за последния месец е 17 стотинки, а за три месеца – с 45 ст., сочат данни на специализирания сайт fuelo.net, цитирани от novini.bg.