Синдикатите скочиха: Увеличете заплатите на летището! Служителите масово напускат

летище софия

Съюзът на транспортните синдикати в България при „СОФ Кънект“ отправи искане до изпълнителния директор Хесус Кабайеро за увеличение на основните месечни заплати с 200 лева.

Синдикатите настояват това да стане от 1 ноември.

Ето и какво гласи част от писмото, изпратено до испанския шеф:

„На 15.04.2022 г. подписахме настоящият КТД, а с дата 01.04.2022 г. служителите получиха 10% увеличение на заплатите.

И това бе първото действие, с което Вие гарантирахте, че има пълно покриване на намерения и дела във Вашето управление.

На 14.09.2022 г. Националният статистически институт обяви ръста на инфлацията за страната ни. В съобщението се казва:
„През август 2022 г. месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е 1.2% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за август 2022 г. спрямо август 2021 г. е 17.7%.“

Ръстът на инфлацията стремглаво изпреварва ръста на възнагражденията за единица труд.

Служителите на летището в голямата си част не са удовлетворени от заплатите си, което ги кара да търсят алтернативни начини за добиване на доходи или да си търсят друга работа. Дългогодишни специалисти напускат.

Работата остава константа. Задълженията на останалите се увеличават многократно. На изпълнителски длъжности не се търсят и не се назначават нови хора.

Постковидният здравен статус на хората се характеризира с отслабена имунна защита, а от там общо по-незадоволително здравословно състояние.
Всички тези влошени условия водят до по-чести и по-продължителни отсъствия на хората, дори на възлови места.

В дирекция „Сигурност“ масово напускат служители и останалите на работа поемат и техните задължения, което води до претоварване, невъзможност да се възстановят в почивките и заболявания. В дирекция „Наземно обслужване“ бяха връчени предизвестия за уволнение на служителите в отдел КЗБД и девет души остават без работа и доходи, с които да изхранват себе си и своите семейства. Синдикалните организации са твърдо против тези уволнения.

В дирекция „Техническа“ напускат инженери.

В дирекция „Дигитални трансформации“ работят висококвалифицирани IT специалисти с допълнителни квалификации с основни месечни възнаграждения под 2 000 лева.

По данни на НСИ средната заплата в страната на IT сектора е над 4 700 лева, което демотивира персонала и увеличава текучеството му“.

По информация на Lupa.bg в дирекция „Финанси“, отдел „МТС“ е останал само един снабдител, поради напускане на дългогодишни ценни кадри и той е недостатъчен за обслужване на всички заявки.

В отдел „Автотранспорт“ няма достатъчно шофьори, отдел „Автосервиз“ е загубил най-младите си и надеждни механици, а в отдел ГСМ двамата управляващи отдела го напуснали едновременно.

В същото време след близо двегодишна работа като главен оперативен директор в „СОФ Кънект“ АД и ръководител на екипа, представляващ Мюнхен Еърпорт Интернешънъл ГмбХ, Хеннинг Фистерер поема ново професионално предизвикателство от началото на 2023 г.

В периода до края на годината Хеннинг Фистерер ще се фокусира върху плавното предаване на отговорностите към новия главен оперативен директор, който ще бъде анонсиран в допълнителна комуникация.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории