Само в 7DniSofia.bg

Внимавайте! Сериозни мерки: Блокират сметки, ако не отидем лично в банката

пари

Семейство от Пловдив се оказа изненадващо с блокирани банкови сметки и на практика, остана без пари, тъй като нямало и кеш. Неприятната ситуация станала ясна привечер в петък, предава Марица. След обаждане до банката се оказало, че проблем с парите, сметката и дебитната карта няма. А обслужващата банка е наложила „наказателната мярка“, защото клиентите ѝ не са актуализирали банална контактна информация – имена, адрес, номер на личната карта, телефонен номер и т.н.

От колцентъра на институцията обяснили на разгневените пловдивчани, че няколко пъти са им изпращали уведомления, че трябва да се явяват на гише в банката за целта, но това не се е случило и затова са прибегнали до блокиране на сметките. Нещо повече – като задължено лице по Закона за мерките срещу изпирането на пари, банките трябва да блокират средствата на клиент, ако той не актуализира контактните си данни в срок до 3 месеца след уведомлението от тяхна страна.

Задължението банките да поддържат актуална информация за клиентите си произтича от Закона за мерките срещу изпирането на пари и им бе вменено още през 2018 година във връзка с изискванията на IV Директива за предотвратяване на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Но тъй като имат много клиенти, институциите правят тази актуализация „на порции“. „Периодичността на обновяване на данните се определя индивидуално за всеки клиент, според рисковия му профил. Периодичността не е еднаква за всички, но е необходимо явяването на клиента лично на гише в банката“, посочват от Уникредит Булбанк. От колцентъра на ПИБ посочиха, че клиентът трябва да се отбие лично в банков офис едва когато му изпратят такова уведомление. От Банка ДСК пък в началото на лятото съобщиха, че започват кампания по този въпрос с една част от клиентите си, чиито данни са непълни или неактуални. Те ще бъдат поканени в офис на банката и трябва да отделят около 10 минути за актуализиране на клиентското си досие. ОББ пък отиде още по-далеч, като разигра томбола с награди смарт часовници (на стойност 96 лева) за клиентите си, които актуализират в посочен период личните си данните през ОББ Мобайл.

Опасност от измами
От финансовите институции обръщат внимание, че ако титуляр по сметка получи искане за предоставяне на лични и фирмени данни, кодове за достъп, пароли или детайли на банкови карти по електронната поща или чрез попълване на форма на интернет страница, това най-вероятно е злонамерена фишинг атака. Стандартното съобщение за актуализиране на клиентски данни не съдържа такива елементи, а само обяснява защо се налага посещение на банков офис.