Пълен абсурд с Топлофикация София: Запорират доход след платено парно?!

Парно

Частен съдебен изпълнител запорира сметка на столичанин, въпреки че дългът му е погасен. За случая разказа потърпевша пред „Телеграф“, която обитава жилището на баща си (длъжникът).

Тя разкри, че през март тази година е получила уведомително писмо от пощата, с което „Топлофикация София“ отправя покана да сключи споразумение за разсрочено плащане на задължения за сградна инсталация и топла вода, които са се натрупали от 2018 година.

Сумата е в размер на 1350 лева. В апартамента са демонтирани радиаторите по всички правила със съгласие от съседите и разрешение от топлофикация преди много години.

При получаване на писмото дамата се свързва със служители на дружеството, които й разясняват какви са правилата за разсрочване на задължението.

За да сключат споразумение, абонатите трябва да платят 30% от общата дължима сума плюс една вноска, която е определена в документа.

Също така ги уведомили, че имат срок до 30 дни от получаване на писмото да сключат споразумението.

На 24 април жената внася 600 лева, или около 50% от дълга, натрупан в апартамента на баща й, на каса на топлофикация и пита служителят дали трябва да сключва споразумение за остатъка от сумата.

Оттам отговарят, че не е необходимо, но върху него ще се начислят такси и разходи.

Регулярно, през няколко седмици жената се обажда и пита в Топлофикация дали са отразени тези такси в задълженията, за да ги плати. Така на 29 август погасява остатъка – главница, лихви, всякакви такси и 250 лева за текущи сметки от последните месеци.

„След като платихме, попитахме дали има още нещо да се дължи и те казаха – не“, разказва потърпевшата. Три-четири дни след това жената отново се обадила дали има още нещо за плащане, отговорили й, че няма.

Изненада
Въпреки че уверявали семейството, че нямат повече задължения, на 16 септември бащата установил, че му е запорирана от частен съдебен изпълнител банковата сметка.

Размерът на задължението бил точно колкото е вече изплатененото към Топлофикация. Когато се обадили на ЧСИ-то, установили, че е заради неплатени на Топлофикация задължения, въпреки че семейството не е уведомено за завеждано дело срещу тях. ЧСИ-то им обяснява, че трябва да получи потвърждение от дружеството, че действително сметките са платени, за да вдигне запора.

Уведомление
До преди седмица “Топлофикация” още не беше уведомила ЧСИ-то. Накрая съдебният изпълнител сам потърсил и видял данните за платените сметки, но продължавал да чака потвърждението от столичното дружество.

В документите по съдебното дело, което все пак “Топлофикация” е била завела, се вижда пълно объркване и не съвпадане на датите и действията спрямо софийското семейство.

„Няма как, след като аз съм платила всичко на 29 август, изпълнителният лист да излиза с изходящ номер от 13 септември“, обяснява дъщерята парадокса.

Практиката да се запорират сметки на абонати на парното, след като са платили дълга си, заради това, че „Топлофикация” не е уведомила навреме ЧСИ-то, е посочена в отчетния доклад на омбудсманите на столичното парно.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории