Народът изтръпна! Военният министър след изявлението на Путин: Има риск за националната ни сигурност!

димитър стоянов

Има риск за националната сигурност, но пряка заплаха няма. Това заяви военният министър Димитър Стоянов, часове след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната си.

„Мобилизация в Русия води до ожесточаване на конфликта и трудно може да бъде предсказан неговият край. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха – не. България е член на НАТО. Това гарантира националната ни сигурност“, поясни министър Стоянов. И дпълни: “Всеки един горещ конфликт като този в Украйна е риск за националната сигурност. Ние го усещаме сами. Виждаме какво става с цените“, допълни още той.

По време на редовното заседание на Министерския съвет в сряда са приети три документа, касаещи Министерството на отбраната: за безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна, програма за приоритетни инвестиционни разходи на ведомството и проект за инвестиционен разход за придобиване на 8 самолета F-16.

На Украйна ще бъдат предоставени 350 медицински комплекта, които ще осигурят медицинско обслужване за 35 хил. граждани, обясни Стоянов.

„Вторият документ е от изключителна важност за Министерството на отбраната. Той е за приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи. В нея влизат 13 проекта, като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната през 2019-2020 г. са дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива, е 6,6 млрд.”, каза още Стоянов.

По думите му е важно страната ни да инвестира в нова военна техника, защото “изоставаме значително от нашите съюзници”.

“Българската армия е подценявана повече от 30 години. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация. Тя е необходима и важна”, категоричен бе Стоянов.

Третият приет от МС документ е за придобиване на осем самолета F-16, блок 70. “Изключително важно е придобиването на нова техника за българските ВВС. Ние разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме заради войната в Украйна”, поясни военният министър. Очакванията са, че самолетите ще пристигнат у нас през 2027 г.

Сумата по трите договора е 1 296 412,185 долара без ДДС.