Апокалиптично: Българи масово ще мрат зимата заради цените

антон кутев

Хора няма да преживеят тази зима в България. Това обяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, визирайки цените на енергоносителите.

„Тази зима ще става дума за човешки животи – и отоплението, и горивата, и цените на всичко останало. Ще има реални човешки трагедии, ще има хора, които няма да преживеят зимата и не ме интересува, че някакви тичащи по жълтите павета нямало да се къпят“, така Кутев избухна на въпрос на водещата на bTV Мария Цънцарова какво може да обещае президентът Румен Радев на „Лукойл“, за да се похвали после, че са свалили цените – не е ли паднал бензинът в резултат от конюнктурата на световните пазари.

„Нямаме инструменти да притискаме цените, но разговаряхме с „Лукойл“, водени от това колко тежка зима ни предстои и че наистина става дума за животи“, настоя Кутев.

„Президентът и служебният премиер опитали да стъпят на идеята за корпоративната отговорност в разговора с „Лукойл“ – свалянето на цената е въпрос на оживяване на хората“, обясни той. Затова не се съгласи, че цената на бензина е паднала заради световните пазари в момента и няма как президентът да има заслуга за това. „И европейци, и американският президент говорят с корпорациите“, вметна Кутев.

„2,70 лв. ми излезе А95 тази сутрин с отстъпката от 25 ст. плюс тази на съответната верига бензиностанции“, похвали се Кутев.

„Разговорът с „Газпром“ предстои, в момента има подготвителни етапи. Преговорите са между „Булгаргаз“ и „Газпром“, но още не са се състояли – в смисъл едни хора да са седнали на една маса“, това обясни още говорителят на служебното правителство Антон Кутев пред Цънцарова.

Въпросът „Кой“ пак стана актуален, пошегува се гласът на служебната власт, сред като тя настоятелно го попита кой преговаря с „Газпром“ – нещо, на което отговорът на ресорните министри вече цяла седмица се свеждаше до „Не съм запознат“. А шефката на „Булгаргаз“ Деница Златева каза, че преговори от страна на дружеството в момента не се водят.

„Отговорът дали ще се състоят преговори предстои, отказът от другата страна също е политика“, коментира Кутев тази сутрин. Според него е напълно възможно разговорите да започнат. „А целта на служебния кабинет не бира на всяка цена да се възобновят доставките от Русия, а да се сложат всички възможности на масата“, добави той.

Кутев отказа да тълкува защо тогава премиерът Гълъб Донев обяви, че „Разговори има на високо ниво“. „Най-вероятно за да започнат разговорите между „Булгаргаз“ и Газпром“, трябва предварително да бъде договорено те да се случат, описа той своята представа. Да се съберат на едно място – това става по някакъв път на посредничество“, добави Кутев.

„Министерствата на икономиката и на енергетиката трябва да са този посредник, а щом и двамата министри отричат, значи не са потръгнали. Но това не значи, че не са потърсени контакти“, обясни още Кутев.

„Сигурен съм че контакти с „Газпром“ са търсени, разговори за това те да определят човек за преговори са правени, но нямам информация делегации на двете дружества да са седнали на масата да преговарят, което също е отговор“, обобщи Антон Кутев. Той не е загубил надежда, че ще имаме възможности за доставка по сегашния договор.

„Ако през април те не бяха умишлено спрени от предишното правителство на „Продължаваме промяната“ (ПП), няма да сме в тази ситуация“, заяви още Кутев. И даде пример с Унгария и Гърция.

„Цената пада, когато сложиш всички възможности на масата, да сравниш цените, а не да ходиш да договаряш 7 танкера. Иначе и някакъв нигерийски принц можел да залее България с газ.

Как гарантираме, че това е най-добрата цена, че с тези танкери не са взети комисионни и че има къде да се разтоварят. Това не е амбулантна търговия и Асен Василев трябва да знае това“, атакува Кутев. И цената щяла да е над 400 лева.

„Комисионните трябва да се докажат, не казвам това, даде той заден на въпроса дали служебният кабинет е намерил доказателства за посредници. Но разликата между 250 лв., колкото постигнахме с микса, и 400 лв. е голяма“, заяви Кутев.

„С азерския газ и конкурентния принцип на подбор на офертите се сваля цената“, обясни говорителят.