Владиката Николай нападна „Промяната“, те обидени демонстративно напускат църквата

литургия

Остро слово с препратки към политиката изнесе пловдивският митрополит Николай в края на литургията си за Деня на Съединението, предава 24 часа. Той нападна завършилите в чужбина, които след това се държат с пренебрежение към хората в България. А кандидатите за депутати от „Продължаваме промяната“, които присъстваха на литургията, напуснаха демонстративно църквата.

„Сега те се връщат и се оказва, че освен знания, които очакаме да приложат, някои от тях са попили и презрение към родното, неуважение към родителите, краен индивидуализъм, материализъм, егоизъм и на всичкото отгоре – готовност да налага наученото насила, с методите на инквизицята“, заяви владиката по адрес на хората, завършили престижни университети на Запад. Той добави, че тези хора говорят за политика, но на практика се държат като религиозни фанатици, изповядващи някаква религия на омразата.

Точно след тези думи кандидат-депутатите на „Продължаваме промяната“ напуснаха църквата „Света Богородица“ и в храма остана само Никола Минчев. На службата присъстваха политици и от останалите партии.

„Омразата на политическа основа вече граничи с истерия. Напоследък започнахме да чуваме призиви за елиминиране и едва ли не физическо ликвидране на конкретни личности, назовавани поименно. Имам чувството, че се връщаме във времената на испанската инквизиция“, каза още в словото си пловдивският митрополит Николай. Той се върна към думите от 2013 г., когато на същата дата отново е говорил за омразата и разделението в обществото. И подчерта, че сега е по-лошо.

„Ако преди омразата беше насаждана и нагнетявана по-скоро по принцип, от 2 години насам тя вече добива персонифицирани черти. Сега конкретни групи хора биват призовавани да мразят други конкретни групи хора. Младите да мразят старите, хората от центъра да мразят тези от покрайнините, слушащите един вид музика трябва задължително да мразят слушащите друг вид музика… Излиза че ти вече не можеш да се идентифицираш с един социален кръг, ако не мразиш хората от други социални кръгове“, добави митрополит Николай. Той припомни, че инквизицията е институция на западната църква, а не на православието.

След края на литургията присъстващите в храма почетоха паметта на генерал-губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич, подкрепил Съединението преди 137 години. „Гаврил Кръстевич е завършил право в Париж, което доказва, че западното образование не е задължително лошо нещо. Разликата между него и някои днешни възпитаници на западните университети е, че той е бил имунизиран срещу един от най-основните уроци на западното образование, а именно – че всичко може да е обект на сделка, че всичко се продава. Като православен човек той е знаел, че има неща, които не се продават“, каза митрополит Николай.

Честванията в Пловдив продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и на паметната плоча на майор Райчо Николов.