ГЪРМИ СКАНДАЛ! От ЦИК признаха: Заради „Български пощи“ транспортът за машините е под въпрос

цик машина

ЦИК предвижда 10 993 машини за изборите на 2 октомври, които ще са необходими в и извън страната. Бройката не е окончателна и е сформирана по предварителни списъци, подадени заявления и гласували на минали избори. Това каза на брифинг в централата на ЦИК говорителят Росица Матева. Бройката може да претърпи промяна, застраховат се от комисията.

Цветозар Томов добави, че до днес вече са подадени 18 109 заявления от българи за гласуване извън страната, което сравнено с предходни три избори е по-нисък брой. Причината е промяната в ИК, че може да се обявяват секции на базата на гласували.

Вторник-сряда следващата седмица се очаква да има сключен договор за обявяване на обществена поръчка за машините за гласуване. Причината е, че „Български пощи“ са заявили, че не могат да организират транспорта изцяло.

Транспортирането извън страната ще се извърши от МВнР.

В Турция ще бъдат инсталирани и най-много машини – 109 Машините с демо версия са част от предмета на обществената поръчка, събрана е информацията какъв брой машини е необходим, за да се обхване всяко населено място.

От ГРАО са информирали, че може да се направи проверка къде може да се гласува по адрес.

Гражданите, които искат да участват в СИК в чужбина – да се обръщат директно към Министерство на външните работи, а не в ЦИК, призоваха от там.

Вече е в ход и процеса на предварителната организация за разкриване на секциите, уверяват от ЦИК.