Родителите се видяха в чудо! 2100 семейства връщат помощи за ученици

училище

2100 семейства трябва да върнат получените помощи за ученици, записани в първи или осми клас. Причината е, че хлапетата са натрупали над допустимия брой неизвинени отсъствия. Родителите на първолаци и осмокласници получават по 300 лв. на два транша. Първия срок получават 150 лв., след като молбата им за помощта бъде одобрена, и втория, ако детето продължава да посещава да ходи редовно на училище, още толкова.

Цел
Целта е с парите да се закупят учебни помагала и необходимото за децата. Вече отпуснати средства обаче трябва да се върнат, ако ученикът не продължи да учи през втория срок или в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини. „636 е броят на заповедите за възстановяване на отпусната еднократна помощ за ученици от първи клас през миналата година. Значително по-голям е броят на заповедите за възстановяване за ученици от осми клас – близо 2,5 пъти повече или над 1500. Това показва, че родителите трябва да запознаят децата с тази възможност, че ще е необходимо да връщат тази сума, за да могат да си спазват правилата и децата да не отсъстват по неуважителни причини от училище“, съобщи пред БНР заместник социалният министър Надя Клисурска.

Кандидатстване
За помощите може да се кандидатства по няколко начина до 15 октомври, без да има подоходен критерий. Заявления се подават на място в дирекция „Социално подпомагане“ или документите се изпращат там чрез лицензиран пощенски оператор. Друга възможност е онлайн през системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“.