Скандалът се разраства! Синдикати: Иванов, човекът на Нинова във ВМЗ-Сопот, е некомпетентен смешник

иван иванов вмз сопот

Бившият вече изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Иванов се оказва некомпетентен да заема длъжността, защото не разбира от производствената дейност на завода. Той няма нищо общо с военно-промишления комплекс на страната, коментираха пред ПИК от синдикатите.

Той и лидерката на БСП Корнелия Нинова са водили военния завод към фалит, коментираха миналата седмица синдикатите. Според тях заради другарите са пропуснати ползи в размер на над 100 млн. лв. за последните 2 месеца от ВМЗ. За целта прокуратурата трябва да разследва бездействието им.

„Иванов става смешен, защото не е юрист и не е компетентен по конституционно право. Къде му е компетентността да призовава към антиконституционни действия и да оспорва ролята на институциите. В качеството си на какъв другарят Иванов се изказва против конституционния ред и институтите на властта“, недоумяват запознати с Дейността на ВМЗ-Сопот.

От публикувания отчет на ВМЗ за първата половина на 2022 г. става ясно, че финансовите резултати рязко се подобряват и това е преди управлението на Иванов, който застъпи в началото на юли. Заводът почти утроява оборота си и отбелязва осемцифрена печалба спрямо загуба за същия период на миналата година. Приходите достигат 218.6 млн. лв., което е ръст от 184.1% спрямо първото полугодие на 2021 г. В доклада се посочва още, че за второто полугодие се очакват договори и поръчки за изпълнение в размер на 250 млн. лв., които отново са сключени преди Иванов.

Интересното е, че резкият скок в резултатите на ВМЗ идва през второто тримесечие, когато изпълнителен директор беше Иван Стоенчев, който от днес отново е върнат в компанията. Той беше освободен Корнелия Нинова, като основният аргумент за промяната бяха влошените финансови резултати – нещо, което сега данните опровергават.

През последните 5-6 месеца се откриха големи възможности пред ВМЗ-Сопот, те не се

използват, като държавните предприятия бяха поставени на колене от Корнелия Нинова. Вместо да берат плодовете на високото търсене, да съберат пари за инвестиции, за обновления. Сега е моментът да се модернизират и да усвоят нови технологии – той беше изпуснат.