Министърът на отбраната Димитър Стоянов: България ще има бъдеще, ако направим това

димитър стоянов

„България ще има бъдеще, ако продължаваме да обединяваме младост с опит“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов на историческия връх Шипка, днес, 20 август, съобщиха от министерството на отбраната.

Тази година националните чествания бяха посветени на Българската армия и военната професия. Събитията обединиха Випуските на свободата от ХХ век, действащи военни подразделения и ученически гвардейски отряди в своеобразен апотеоз на 145-ата годишнина от паметните боеве през 1877 г. на това място през Руско-турската освободителна война.

Преди 145 години беше родена свободата на България точно на този връх и беше изкована победата в Руско-турската освободителна война. Това се постигна с участието на пет опълченски дружини и полкове на руската имперска армия. Това не е просто исторически факт. Това е подвиг, който не може и не трябва да бъде забравен. Не случайно Цар Борис Трети при откриването на Паметника на Свободата казва за загиналите за нашето освобождение: „Спете спокойно, заветите ви няма да бъдат забравени“. Днес виждаме колко хора са тук, където среща си дават и настоящето и бъдещето. Тук са Випуските на свободата и представителните роти на Националната гвардейска част и представителни формирования от 61-а бригада и Втора бригада, които са гръбнакът на нашата армия. Не трябва да пропускаме и ученическите гвардейски отряди, които са нашето бъдеще“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти на тържествената церемония за отбелязване на 145-ата годишнина от Шипченската епопея. Той прие почетния строй, с който започна официалната част от тържествата.

Пред Паметника на Свободата бяха поднесени венци и цветя от признателните потомци. В памет на загиналите заупокойна молитва отслужи Негово Високо Преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и министър Димитър Стоянов посетиха и служителите и военнослужещите от националната информационна кампания „Бъди войник“ за популяризиране на професията военнослужещ.