Важно за пенсионерите! Мика Зайкова с тревожна новина за пенсиите: От сега да ви е ясно, че…

мика зайкова

Няма пари за увеличението на пенсиите през октомври. Това каза по БНТ бившият депутат от „Има такъв народ“ Мика Зайкова.

„Още отсега е ясно, че за увеличението на пенсиите, което идва през октомври, няма откъде да намерим пари. Трябва ли да се вземе заем? Откъде ще дойдат тези пари“, попита тя.

Едно от нещата, което трябва да се направят е да няма таван върху максималния осигурителен стаж, защото това, според нея, създава бедни пенсионери.

„Не трябва да има таван върху максималните осигурителни прагове. Имаме момчета и момичета от IT сектора, да са живи и здрави, които взимат по 10-15 хиляди лева. Защо те трябва да са едни бедни пенсионери след време“, каза Мика Зайкова.

Тя припомни, че цялостната картина с инфлацията е много сложна. Ако голямата кошница не показва голям скок на цените, то в малката потребителска кошница, където са основните хранителни продукти тя е 30-40%.

„Това показва, че бедните стават още по-бедни. ФЕД тръгна навреме да вдига лихвения процент и общата инфлация в Америка падна вече с 1%, а ЕЦБ закъсня. И причината е задлъжнялостта в еврозоната. Гърция има 192% дългове спрямо БВП“, припомни Зайкова.

За да се вдигнат доходите сега най-важният момент е увеличението на инвестициите.

„Ако трябва да се говори реално – разковничето за вдигането на доходите са инвестициите. Няма кьорав инвеститор който да иска да инвестира в България, защото няма върховенство на закона, а държавните институции в края на годината раздават пари на калпак“, подчерта Мика Зайкова.

Тя не изключи възможността да има верижна рецесия на континента, която да е следствие на рецесията в големите европейски икономики.