Служебният министър на отбраната: Небето ни е застрашено! Авиацията е на ръба

димитър стоянов

България има оферта за втория транш на 8 самолета F-16. Това потвърди на брифинг служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и уточни, че до месец декември може да бъде отправено и предложението към Вашингтон.

Той подчерта, че изтребителната ни авиация е в изключително тежко положение. Правят се проучвания дали страната ни може да получи изтребители на лизинг.

Министър Стоянов вече е имал срещи с посолства на различни страни. Информацията ще бъде предоставена на Комисията по отбрана в следващия парламент.

„Изтребителната авиация е в изключително тежко положение. Предприели сме мерки, провел съм разговори с полската страна за евентуален ремонт на 6 броя двигатели за МиГ-29. Това обаче не е решение на проблема. Проблемът, който се задава, е, че следващите 3-4 години съществува реална опасност ние да не можем да си носим бойното дежурство сами. Първите самолети F-16 по първия транш ще пристигнат през 2025 г. не желая аз да бъда министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. без минута прекъсване“, заяви Стоянов.
Основният приоритет в работата на новия министър ще е модернизацията на армията, което самият той определи, като трудна задача.