Ефектът Киро и Асен: Детски градини и училища пред сливане заради отопляването

Парно

Общините са изправени пред тежки решения в преддверието на зимата. Отоплението е въпросът с най-много неизвестни. Ще има ли газ и ток, каква ще е цената и ще могат ли да посрещнат тези разходи в детските градини, училищата, социалните институции, които към момента са четири пъти по-високи?

На някои места вече се обсъжда вариант за събиране на няколко училища в една сграда, както е например в Разлог.

11 училища и 6 гимназии има само в Благоевград. Детските ясли и градини, заедно с филиалите, са 12. Всички се отопляват на газ. Основният проблем за кмета Илко Стоянов е дали ще са сигурни доставките, а следващият е цената на горивото. Вариантът за отопление с климатици също е финансово непосилен, предава Bulgaria ON AIR.
Община Разлог е първата, която обсъди с училищните директори възможността да се освободят част от сградите на детските градини и училищата и да се съберат няколко заведения в една, споделя заместник-кметът по икономическите въпроси Иван Гюров.

Освен в образователната сфера наложителни икономии и преструктуриране ще има и в социалните заведения, както и в самата общинска администрация в Разлог.