Българите изправени пред адска зима заради Киро и компания: Газ ще има, но цената…

кирил петков

Природен газ за България ще има до края на годината, но на висока цена. Това прогнозираха председателят на КЕВР Иван Иванов И изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов след откритото заседание на комисията за определяне на новата, с 60% по-висока, цена на синьото гориво.

Директорът на „Булгаргаз“ беше разкритикуван сериозно от председателя на КЕВР заради действията на компанията. Дружеството беше и глобено, защото е забавило заявлението си за нова цена.

Междувременно стана ясно, че газовата връзка с Гърция, която Кирил Петков „откри“ преди месец, е възможно да не заработи и през октомври. Това каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, цитиран от „Труд“.

По думите на Йоцов дори и газовата връзка да е готова на 1 октомври, от азерската компания са казали, че трябва да извършват „съпоставки и проверки“, тоест от „СОКАР“ могат да решат да доставят азерски газ през интерконектора от 1 ноември.

„Не е ясно дали през месец октомври ще заработи газовата връзка с Гърция. Няма кой да го гарантира“, изтъкна Йоцов.

Иначе днес регулаторът разгледа предложението на обществения доставчик за поскъпване на природния газ през август до 298 лв. за мегават час. Комисията ще се произнесе с решение до 12 август.

По време на заседанието стана ясно още, че проблеми с доставките на газ през следващите месеци не се очакват. За цените обаче прогнози не могат да се правят.