Проф. Балтов: Крал съм милиони от здравната каса?! Ще заведа личен иск към Кацаров

асен балтов

Възстановеният на работа бивш директор на „Пирогов“, проф. Асен Балтов, смята да заведе личен иск срещу бившия здравен министър Стойчо Кацаров, уволнил го неправомерно от Университетската болница за спешно лечение.

Проф. Балтов се завърна на работа, след като спечели делото за дисциплинарно уволнение на две инстанции – пред Софийския районен и пред Софийския градски съд (СГС).

„Аз не съм искал никакво обезщетение от болницата, защото смятам, че „Пирогов“ не трябва да плаща за неща, извършени от други хора, които в момента нямат нищо общо с болницата, какъвто е Стойчо Кацаров.

Така че по-скоро ще заведа личен иск към Стойчо Кацаров. Когато ме освободиха от поста директор, той постоянно правеше внушения по телевизиите и другите медии, че разполага с факти как аз едва ли не съм откраднал някакви милиони от здравната каса, а такова нещо няма и до момента не е Доказано“, заяви проф. Балтов пред „Труд“.

Нежеланието му да търси обезщетение от болницата е напълно обяснимо – с нея е свързан почти целия му професионален път. Още като студент по медицина той започва да работи там като санитар на половин щат в клиниката по детски изгаряния. Дава дежурства нощем и в почивните дни. Две години след дипломирането си започва специализация по ортопедия и травматология пак в „Пирогов“, години по-късно става началник на Първа травматологична клиника до февруари 2017 г., когато е назначен за изпълнителен директор на спешната болница.