След жестокото убийство: Микрево иска вечерен час, патрул в ромската махала и изселване

полиция

Мирно протестно шествие се проведе в село Микрево в памет на убития 82-годишен Иван Чорбаджийски. Протестиращите се събраха на площада и оттам се насочиха към дома на зверски пребития до смърт мъж.

Извършителите на жестокото престъпление са 18-годишният Огнян Огнянов, който е зад решетките, и 13-годишният малолетен Онур И. Двамата са от ромската махала на селото. Те се вмъкнали около полунощ миналия петък в двора на къщата на пенсионера, която е на улица „Райна Княгиня“. Старият човек ги усетил и бил умъртвен с удари в главата с метална тръба.

Хората, които се включиха в шествието, настояват за въвеждане на вечерен час за непълнолетните, за да не безчинстват в тъмната част на денонощието и да поставят под заплаха здравето и живота на житлите на Микрево. Протестиращите настояват и за непрекъснато дежурство на полицйски патрул, който да следи кой излиза и влиза в ромската махала. Само така ще се гарантира и неприкосновеността на имуществото на местните хора. Те настояват и за изселването на двете семейства на двамата престъпници.

„Самите роми също готвят подписка с искане за изселване на семействата на двамата извършители на убийството на дядо Иван. Крайно време е Община Струмяни и държавата да се намесят, за да се провери законността на изградените къщи в ромската махала. Незаконните постройки да се съборят, защото законите са за всички“, споделиха част от протестиращите.

Кметът на Микрево – Венцислав Янев, се надява, че компетентните институции ще направят необходимото, за да се гарантират спокойствието и обществения ред в населеното място. „Важно е да спрат набезите на жители на ромската махала, да се сложи край на белите, които те правят“, каза за „Телеграф“ кметът.