Алексиев категоричен: Увеличние на ТОЛ за чуждите превозвачи и намаление за родните!

Христо Алексиев

ТОЛ таксите за родните превозвачи ще бъдат намалени, стана ясно по време на брифинг на служебния министър Христо Алексиев след среща с представители на транспортния бранш. По думите му ТОЛ за чуждестранните ще се увеличи.

Според него системата не е е добре структурирана и това създава проблеми. Той посочи, че затова се предвиждат конкретни мерки, които в следащите седмици ще бъдат изготвени и внесени в Министерския съвет.

„Логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради големия и дълъг престой на камиони и тирове. Всичко това се отразява на крайния потребител“, коментира той.

„Транспортът беше неглижиран, затова той създаде много високи разходи. Те директно се отразяват върху всяка една суровина, стока и услуга. Затова задължително търсим стопиране на инфлацията на транспортните разходи и тяхното понижение“, обясни Алексиев.

„Обяснявахме как автомобилният транспорт е генератор на инфлационни процеси и ако не се помогне на бизнеса това ще доведе до повишаване на инфлацията. Това е факт“, каза Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи.

Той обяви, че фирми от бранша са били подложени на репресии, причина за което, според него, е станало участието им в протестите на превозвачите срещу предходното управление на страна. Той допълни, че на някои от тях са издадени наказателни постановления, които те ще обжалват в съда.

„Министър използва контролен орган като бухалка. Ние искаме спешни рокади в Автомобилна администрация“, настоя той пред новия служебен министър и обясни, че се радва, че днес е бил проведен „нормален“ диалог.

„По този път не можеше да се продължава“, категорично заяви той.

„Възстановихме диалога. В момента имаме тежък проблем заради цената на метана. Всички големи градове и всички обществени превозвачи използват това гориво“, подчерта Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Тя заяви, че кабинетът „Петков“ е приел постановление за 20 млн. лв., по което не става ясно как точно са разпределени сумите, по какъв критерий. И обясни, че за Русе са определени 524 000 лева, за Твърдица 400 000 лв., а за Ямбол – 0 лева.

„Надявам се това постановление или да бъде сменено или отменено. Тези средства се надявам да стигнат до колегите, както се полага“, допълни Милтенова.

„Ние много пъти сме сигнализирали за ТОЛ системата, искаме да плащаме, но тези средства да са правомерно поискани и правомерно изразходени“, коментира още тя.

„Предишния кабинет е сътворил още нещо – украинските камиони не плащат ТОЛ такса, а всички БГ камиони плащат. Ние това го разбрахме днес. Трябвало хуманитарните камиони да не плащат, но се оказва, че всички украински регистрационни номера са извадени от ТОЛ системата. Така всеки украински превозвач е с 100 евро напред пред българските превозвачи“, коментираха още превозвачите.

„Не съм направил оценка на цялото наследство, но се надявам да се справя“, коментира още министър Алексиев.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории