Пенсионерите ще плачат! Изплащат добавката от 75 лв. на ваксинираните за последно

пенсионери пари

Добавката от 75 лева за пенсионерите, които имат пълен курс ваксинация срещу Ковид, ще се изплаща за последно. Еднократната помощ този месец ще получат 4887 възрастни, съобщиха от Националния осигурителен институт. По данните на НОИ общо 760 777 пенсионери са взели пари за това, че са се имунизирали, което сочи, че над 60% от пенсионерите са се ваксинирали.

График
Изплащането на пенсиите ще започне на 8 август, понеделник, и ще приключи в последния понеделник на месеца на 22 август. На 8-и пенсионерите, които си получават преводите по банков път, ще ги имат в картите и могат да си ги изтеглят на банкомат, уточняват от НОИ. Изплащането в пощенските станции започва също на 8 август, но то става по график, обявен предварително в клоновете. През май, когато Български пощи беше ударена от хакерска атака, пенсиите можеха да се вземат само по постоянен адрес, тъй като картоните се попълваха ръчно. Заради изтичането на данни от атаката пощите бяха глобени в 1 млн. лева, но щетите от хакерския взлом вече са компенсирани.

Преизчисляване
Преизчислението на пенсиите от 1 октомври е заложено в бюджета за 2022 г. и средствата са утвърдени при актуализацията му. Притесненията на пенсионери, че второто осъвременяване може и да не се осъществи заради падането на кабинета „Петков“, са неоснователни, коментираха финансисти. То ще е по-сложно от юлското, тъй като се взема различна тежест на стажа, според годината на пенсиониране и увеличението ще е индивидуално. То ще се осъществи на две стъпки. Ръстът на пенсиите от 194,3% за отпуснатите преди 2008 г. до 9,3% за тези, отпуснати през 2021 г., се отнася към базов и условен размер, ползван единствено за целите на преизчисляването като междинна стъпка в изчисленията. Именно той ще нарасне в посочените рамки, уточняват експертите на НОИ. Идеята на това преизчисление е да се свие ножицата между старите пенсии, които са много ниски, и новите, които пък са на по-нормални нива.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории