Ексминистър Сандов нещо се е пообъркал! ОВОС на АМ „Струма“ изтича през май 2023 г.

борислав сандов

Оценката за въздействие на околната среда на лот 3. 2 от магистрала „Струма“-частта през Кресненското дефиле, е валидна до 23 май 2023 г.

Това твърдят юристи. Причината е, че ОВОС на „Струма“ през Кресна е утвърдена на 19. 10. 2017 г. и по принцип е с валидност от 5 години. Обаче решението е обжалвано пред съда. Крайната инстанция, ВАС, излиза с решение на 23. 05. 2018 г. с което отхвърля жалбите. Тогава всъщност започва да тече и 5-годишният срок за валидност на OBOC, съобщава „Еко Новини“

Преди два дни вече бившият министър на околната среда Борислав Сандов спря две процедури по изграждането на отсечката на „Струма“ през Кресненското дефиле с мотив, че ОВОС изтича през октомври, а ЕК е поискала нова екологична оценка.

„Еко Новини“ твърдят след консултации с експерти, че от Брюксел са поискали България да приложи утвърдената от ЕК методика за определяне на специфичните природозащитни цели за защитените зони от Натура 2000, с оглед гарантиране опазването на растителните и животински видове по време на строителството и експлоатацията на пътя.