Само в 7DniSofia.bg

Родителите писнаха! Много тревожна новина за всички, които имат деца: Тези случаи растат

яна алексиева

Когато децата не са приоритет и изцяло липсват тези услуги, се стига до това – закриване на горещия телефон в помощ на децата, станали обект на кибертормоз. Това каза пред БНТ Яна Алексиева – психолог, изпълнителен директор на асоциация „Родители“.

За помощ при кибернасилие, сигнали за трафик, тормоз към деца на телефона са приети над 15 000 случаи.

Сигналите са за онлайн тормоз, посегателство, сексуален тормоз, трафик, измами – разнообразни са случаите, поясни тя.

Освен гореща линия има и психологическа помощ и превенция, която се финансиране чрез проекти, поясни Алексиева.

Центърът, който поддържа този горещ телефон, е част от глобална мрежа. Специалистите от Горещата линия работят с ГДБОП, полиция. Имайки център за безопасен интернет за деца, той е близък до децата. Възрастните се плашим от педофилите, но пренебрегваме онлайн тормоза, каза Алексиева.

Тя отказа да търси кой има вина за закриване на Горещата линия в помощ на деца, станали обект на кибертормоз.

„Имаше воля в последното правителство за работа. И двете линии – и превантивната дейност, и горещата телефонна линия, ще работят на мускули още 3 месеца, защото това е кауза“, каза Яна Алексиева.

В студиото бе и юристът към Национална мрежа за децата Георги Еленков. По думите му има нужда от адекватно законодателство за правосъдието за деца. Сега законодателството е от 1964 г., законът е излят в калъп с някогашния Закон за другарските съдилища, каза той. Нужен е нов закон, който да адресира противообществените прояви – затварят деца за съвсем дребни прояви, каза Еленков.

Деца, жертви на сексуално насилие бяха затворени в интернат, вместо да бъдат насочени към друг тип услуга. Нужно е да се помисли как да стане превъзпитанието, ресоциализацията, обясни той.

Нужда от реформа в областта на детското правосъдие – наскоро имахме случай на убийство на възрастен с участие на две лица, едното – малолетно. Семейството, училището, средата не са успели да намалят условията, в които това дете е станало такова.

Държавата се сблъсква с кризи от международен порядък, но не бива да оставяме назад правосъдието за деца, допълни Еленков.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории