Скандалът Струма: АПИ скочи срещу решението на Сандов за спирането на аутобана

борислав сандов

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обжалва решението на вече бившия министър на околната среда Борислав Сандов за спирането на строежа на АМ „Струма“ през Кресненсското дефиле.

Ето какво пишат от АПИ:

„Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обжалва решенията на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от 1 август 2022 г., свързани с реализацията на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле – лот 3.2.

Обръщаме внимание, че Решение по ОВОС № 3-3/2017 г., с което е одобрено осъществяването на автомагистрала „Струма“ лот 3.2, е издадено от министъра на околната среда и водите по съответния законоустановен ред. От тогава до момента АПИ работи в тясно сътрудничество с всички държавни институции, имащи отношение към проекта, тъй като за успешното реализиране на сложен стратегически инфраструктурен обект на държавата, каквато е отсечката между Крупник и Кресна, е от значение експертизата на специалисти от различни направления.

За участъка лот 3.2 на АМ „Струма“, с Решение по ОВОС № 3-3/2017, е одобрен вариант „Източен Г10,50“ по прединвестиционно проучване от 2016 г. Той предвижда дясното платно в посока Кулата да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира, а лявото платно в посока София, с габарит 10,50, да е в източна посока от дефилето.

Решаващо предимство на „Източен вариант Г10.50“ е еднопосочното движение на превозни средства, което съществено ще намали трафика в дефилето и риска от инциденти. Предприеманите мерки за опазване на човешкия живот, както и на животински видове в района ще подобрят значително настоящата ситуация. Друго предимство на този вариант е значителната гъвкавост при експлоатацията на участъка, каквато в момента липсва. В случай на инциденти, аварии, природни бедствия или други събития, засягащи едното платно, движението ще може да бъде веднага пренасочено по другото. Това ще позволи бърза и безопасна реакция на институциите, както и ще намали затрудненията и забавянията на трафика през това време.

В становището на МОСВ за съгласуване на екологичната оценка на програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., по която е предвидено да се изпълнява инфраструктурния обект, са определени мерки и условия при прилагането на програмата за проекта лот 3.2 на АМ „Струма“. Условията изискват извършването на допълнителна оценка на алтернативите и възможностите за строителството на две трасета на лот 3.2 на АМ „Струма“ – Г 10.50 и Г20, включително по отношение на специфичните природозащитни цели и мерките за защитените зони „Кресна – Илинденци“ и „Кресна“ при стриктно изпълнение на препоръките на Европейската комисия.

За да се направи тази допълнителна оценка целите на двете защитени зони, засегнати от проекта, трябва да се определят и приемат от МОСВ. За съжаление повече от две години те не са одобрени от екоминистерството и това възпрепятства АПИ да направи допълнителен анализ, за да се отговори на препоръките на ЕК по апликационната форма на проекта. Не може да се изпълнят и ангажиментите, поети пред ЕК за изпълнение на мерките за запазване на биоразнообразието, предвид постановено от МОСВ решение от 1 август 2022 г.

В полученото писмо на 27 юли 2022 г. от ЕК ясно се посочва, че на практика определянето на специфичните консервационни цели за засегнатите от проекта защитени зони е основното, което България следва да направи. Посочва се, че след като целите бъдат определени и приети, следва да се ревизира оценката за съвместимост на проекта спрямо тях. Агенция „Пътна инфраструктура“ не е спирала да полага усилия за усъвършенстване и доработване на проектната документация, за да отговори на всички препоръки на ЕК. АПИ не е спирала да търси диалог с всички заинтересовани страни за намирането на консенсусни решения проекта да се реализира по най-екологодопустимия начин, в съответствие с изискванията на европейското и националното законодателство“.