Проф. Кантарджиев: Мислим за децата! Болничната система е натоварена, случаите от К-19 растат

Кантарджиев

„Всичко, което правим в Столична община и което се прави в РЗИ в цялата страна е да осигурим безпроблемно начало на учебната година. Критикуващите трябва да знаят това.“ Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община. По думите му, управата на града и здравните власти са доста въздържани и се съобразяват се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация.

Заетите интензивни легла в момента са малко, но се увеличават повикванията до Спешна помощ във връзка със заболявато в столицата, коментира професорът. Все още случаите са средно по 40, докато в пика на заразата преди месеци повикванията на линейки са достигали до 140 на денонощие, добави той. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват, прогнозира Кантарджиев.

Той обясни, че новият вариант на Омикрон – BA.5, е с намалена вирулентност, а след преболедуване човек спира да заразява чак когато антигенният му тест отчете отрицателен резултат. С най-натоварена болнична система са областите: София-град, Бургас, Варна и Силистра, показват данните на Единния информационен портал. На 14-дневна база най-висока заболеваемост от инфекцията се отчита в София-град – 468 на сто хиляди души.

Столицата се намира в Етап две, който се изчислява според 14-дневната заболеваемост и заетостта на болничните легла за интензивно и неинтензивно лечение на пациенти. Ако си ваксиниран или преболедувал преди повече от година, отслабва действието на ваксината, напомни проф. Кантарджиев, като добави, че в столицата има разкрити четири кабинета, в които желаещите могат да си поставят бустер.