Само в 7DniSofia.bg

ТЕЦ „Бобов дол“ бият аларма: Ако това стане, спираме работа! Правителството на Киро ни забрани…

тец бобов дол

ТЕЦ „Бобов дол“ може да спре работа, защото има риск обогатени въглища от „Брикел“ да не се доставят.

Правителството на Кирил Петков и екоминистреството са наложили редица забрани заради констатирани пропуски в работата им, каза за БНР тази сутрин изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов.

Заради това е отправено предупреждение в открито писмо на ръководството на ТЕЦ-а до областния управител на Кюстендил, до кметовете на Бобов дол и на Дупница. Ако централата спре работа, то около 1 000 работещи остават без работа и това ще създаде голямо социално напрежение в целия Югозапад, предаде БНР.

Около 40% от енергийния микс за ТЕЦ „Бобов дол“, който за миналата година е разходвал над 1,3 млн. тона гориво, са обогатени въглища, обработвани във флотационната фабрика „Брикел“. Ако мините там не подновят работа, то и ТЕЦ „Бобов дол“ трябва да спре, опасява се Любомир Спасов.

„Проблемът е предстоящ, ако наистина ТЕЦ „Брикел“ спре за по-продължителен период от време, това, което ще идва към нас като обогатено гориво, ще спре и ще започнем да имаме проблеми с товара, който трябва да поддържаме. Защото централата е проектирана за над 2500 калория, а това, което излиза от рудниците в момента е с доста по-ниско калорично съдържание и разчитаме на обогатеното гориво, за да коригираме калоричността на нашия микс. Да се надяваме, че ще има здрав разум държавата в тази ситуация, в която е цяла Европа. Германия отваря 20 и няколко годишни централи и шест мазутни. А ние да затваряме…“, ктегоричен бе той.

В Бобов дол свикват извънредна сесия на ОбС утре заради създалата се ситуация и заплахата стотици работници в централата да останат без работа.