Шефът на КЕВР със скандално разкритие за „Булгаргаз“ и руския газ: Искаме спешна среща с новия министър

кевр иван иванов

Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка тъй като по време на висяща процедура за избор на председател промениха закона за енергетиката. Това заяви в „Денят започва“ председателят на КЕВР Иван Иванов.

„Заявих пред депутатите, че мога да се върна само при едно категорично условие – ако има решение на Народното събрание. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност като председател на КЕВР“, категоричен бе той.

Енергетиката както у нас, така и в ЕС изпитва изключителни трудности и доминиращият факт е руската агресия в Украйна, заяви Иванов.

КЕВР е само една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а специално към природния газ има ограничени правомощия, защото не определя, а единствено утвърждава цените. От думите на председателя на КЕВР стана ясно, че регулаторът вероятно ще утвърди предложената от „Булгаргаз“ цена на газа за август.

„При цена от почти 300 лв./MWh започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик „Булгаргаз“ до регулирания пазар – където са топлофикациите и газоразпеделителните дружества. За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи“, каза той.

Иванов съобщи, че „Булгаргаз“ са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо, като това може да се докаже с документи. По думите му и това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е изпаднало в 500 млн. лв. загуба.

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за плащанията в рубли, „Булгаргаз“ и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ. Подчерта, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини – Стара Загора.

„Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят намаление на цените“, заяви Иванов.

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 – тъй като участваме в него с 20%.

„Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал с регазификация.“

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина.

„Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. „Топлофикация София“ употребява почти 30% – почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна годишна цена на природния газ за миналия месец е 120 лв./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за м. август е почти 300 лв.“, коментира Иван Иванов.

В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 карго кораба с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, каза Иван Иванов. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките, а КЕВР още днес ще поиска спешна среща със служебния министър на енергетиката.