Киро си тръгна, след него е ад! Народът гладува: Хладилникът ни гълта пет стотака!

Магазин стоки

Близо 500 лева са били необходими на човек за покриване на месечните нужди за храна през юни. Това сочи проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Това представлява 38,2 на сто от общия разход.

Според изследванията на Евростат е прието да се казва, че когато разходите за храна са повече от 30 на сто, настъпва период на обедняване на населението и наличие на неравенства, което означава, че у нас те все още не могат да бъдат преодолени. Това коментира Виолета Иванова, зам.-директор на института към КНСБ.

Спрямо предходното тримесечие нарастването при храните е с 6,2% и с 23,6% на годишна база, като то е по-значително при “хляб и зърнени култури”- 11,6%, “месо и месни продукти”- 9,4%, яйца с 6,5%, “мляко и млечни продукти”- 9,3%, “животински и растителни масла”- 7,9%, докато цените на услугите в заведенията за обществено хранене са с ръст 7,2% отново на тримесечна база.

Заплата
По наши изчисления минималната работна заплата от октомври трябва да бъде 800 лева, за да може да покрие с известна условност натрупаната инфлация за този период и загубата на покупателната способност на работещите. Другото, което е важно, е да се въведе необлагаем минимум, който да е свързан с минималната работна заплата от 2022 година, защото по този начин ще се увеличат доходите на нископлатените работници. Другата голяма стъпка е да се увеличат заплатите с 20% ще покрият загубите на покупателната им способност за 2022 година. При драстичното покачване на цените на енергията води до свиване на реалните доходи на домакинствата, за пореден път става ясно, че работещите хора са принудени да плащат за тази криза, за което хората не са имали никаква роля. Инфлацията се дължи на повишението на цените, а не на заплатите, посочи експертът от КНСБ.

Доход
Нетният месечен доход за издръжка на живота за 1 работещ, живеещ сам, е 1 267,53 лв., сочи още проучването. От началото на годината доходът необходим за издръжка нараства с 4,2%, а на годишна база с 15,6%. За издръжка на 3-членно семейство парите се увеличават с 358 лв. за едногодишен период, а за 1 човек сумата нараства със 199 лв.

Данните от изследването показват, че нараства делът на работещите с трудово възнаграждение, по-ниско от необходимото за издръжка и те са вече близо 2/3 или около 1,7 милиона българи.

Хлябът поевтиня с между 2 и 6%
Недостатъчно ефективни се оказват антикризисните мерки от въвеждането на 0% ставка на ДДС за хляба и брашното и отстъпката с 25 ст. на литър гориво. Нашето експресно изследване в периода 06-09.07.2022 г. показа, че реалното намаление на цените на хляба е между 2 и 6%. Поевтиняването с 20% е само в големите вериги, които не са достъпни за всички домакинства. Предстои ново изследване в началото на август за изменението на цените на хляба, но дори и то да отчете такова намаление, нашите прогнози са, че хлябът ще се задържи по-евтин за кратък период, защото цената на пшеницата от новата реколта е почти двойно по-висока в сравнение с предходната година въпреки добрата реколта, обясни Иванова.