Митничари на „Капитан Андреево“ преровиха автобус и очите им се замрежиха от видяното

sn2

Митнически служители задържаха около 3 кг златни и сребърни накити за при проверка на автобус на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщава агенция „Митници“. Стойността на бижутата е около 140 000 лева.

На 31.07.2022 г. на митническия пункт пристигнал автобус, пътуващ от Турция за Румъния. В зоната на митнически контрол двамата шофьори и пътниците заявили, че не внасят стоки, парични средства и ценности за деклариране.

Автобусът бил селектиран за щателна митническа проверка, при която е открит специално изграден тайник над резервната гума. От укритието митническите служители извадили 23 пакета с бижутерски изделия от жълт и бял метал – пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета.

Извършената експертиза от вещо лице установила, че пакетите съдържат 1431.47 гр. накити от 14-каратово злато и 1571 гр. сребърни накити. Общата им стойност се оценява на 139 829 лв.

По случая е образувано досъдебно производство. Контрабандните златни и сребърни изделия са задържани.

Спрямо водача, Г.Й., на 60 г., турски гражданин, е взета мярка за неотклонение парична гаранция. Наложена му е и забрана да напуска страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор.