Ефектът Киро! Договореният газ – 3 пъти по-скъп. Чирен е празен! Домовете ни остават на студено

кирил петков

Природният газ, който е договорен от премиера в оставка Кирил Петков, е три пъти по-скъп от този, който имаме, но не вземаме. Грешките са направени, но трябва спешно да бъдат поправени, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли. Това се казва в отворено писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Публикуваме пълния текст на отвореното писмо:

„На 27 юли т.г. Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за пореден път призова за спешни мерки за осигуряване на необходимите количества и при разумни цени на природен газ, вкл. да бъдат възобновени спешно доставките от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор.

В отговор на този наш призив, на 28 юли т.г. министър-председателят в оставка оповести намерение за сключване на договор с неизвестен за обществото американски доставчик за седем танкера с втечнен газ, но „пропусна“ да даде достатъчна информация относно ценовите условия, трасетата за доставка и други важни обстоятелства, които българският бизнес, а и българското общество следва да знаят.Всъщност, танкерите не са седем, а три – останалите четири са за следващата година и са непотвърдени. Въпросните три танкера за настоящата година биха осигурили по-малко от половината от недостигащите ни количества. Освен това, няма осигурен капацитет – нито на терминал за разтоварване, нито на трасе до газопреносната мрежа на България.

Дори по някакво чудо да се намери начин втечненият газ да стигне до България, той ще е с 35-40% по-скъп от газа по договора с „Газпром експорт“. А като се добавят и неустойките, които ще платим по клаузата „вземи или плати“ в договора ни с „Газпром експорт“, този газ ще ни излезе три пъти по-скъп от този, който имаме, но не взимаме.

За всички разумно и обективно мислещи хора е повече от ясно, че е безалтернативно възстановяването на доставките по съществуващия ни договор с руската страна. Вече станаха ясни откровените неистини за оскъпяване с 11% при превалутирането – не се оскъпява с нито цент! Ако правителството не е наясно как се прави превалутиране, да се консултира с колегите си в Италия, Германия, Франция, Австрия, Словакия и Унгария.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Независимо от това, че служебното правителство още не е обявено, очевидно е, че то с „летящ старт“ ще трябва да решава неотложни проблеми.

Не можем да губим и ден повече! Въпреки и без това мизерно малкия си обем спрямо годишното потребление, газогранилището в Чирен е най-празното в ЕС.

Наясно сме, че сме поставени в условията на тежка политическа криза, но в настоящия момент много по-страшна е енергийната и икономическа криза особено за бизнеса, който не може да пренастрои производството си на други енергоносители за месеци дори. Нека политиците ни престанат с непремерените, неразумни и национално безотговорни действия и говорене. Грешките са направени, но трябва спешно да бъдат поправени, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли“, се казва в писмото на АОБР.